Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε τις εργασίες ο εργολάβος στο πάρκο

510

Μετά από μια νέα επεισοδιακή αντιπαράθεση με τις “Φυλές του πάρκου”, που απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ, εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος του έργου και άρχισαν οι εργασίες ανάπλασης, ξηλώνοντας τα κράσπεδα από το ύψος της Χ.Τρικούπη μέχρι το αναψυκτήριο.

Νωρίτερα το πρωί, μια ομάδα νεαρών προσπάθησαν να σταματήσουν τις εργασίες διαμαρτυρόμενοι και ζητούσαν επίμονα από τον Δήμο την αναβολή τους. Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι σχημάτισαν με το σώμα τους έναν ανθρώπινο κλοιό, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τα μηχανήματα του αναδόχου να πιάσουν δουλειά.

ξεκίνησε τις εργασίες ο εργολάβος στο πάρκο

Στο χώρο βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων   Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει ότι τήρησε στο ακέραιο τη συμφωνία, στην οποία είχαν από κοινού καταλήξει παρουσιάζοντας τους το έγγραφο της διεύθυνσης πρασίνου προς την τεχνική υπηρεσία, που αφορά στην ενσωμάτωση των παρατηρήσεων της διαχειριστικής μελέτης στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα, που αποτελεί μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας σε ό,τι αφορά στην προστασία του πρασίνου.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των “Φυλών του Πάρκου”, επέμεναν στην άρνησή τους να αρχίσουν οι εργασίες και ζητούσαν επίμονα νέα παράταση στην εγκατάσταση του αναδόχου προκειμένου να έχουν τον  χρόνο να μελετήσουν την πρόταση της Λότζια.

Όμως ο κ. Αναστασάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιθώριο αφού ήδη έχουν δοθεί αλλεπάλληλες αναβολές για ένα ζήτημα το οποίο έχει ξεκαθαριστεί με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Όπως είπε στο έγγραφο που δόθηκε στις “Φυλές” περιέχονται όλες οι εγγυήσεις και οι πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν δοθεί για την προστασία του πρασίνου.

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε τις εργασίες ο εργολάβος στο πάρκο

Μάλιστα όπως είπε, το έγγραφο δόθηκε εγκαίρως για να μελετηθεί και παράλληλα δημοσιοποιήθηκε, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί έλλειμμα ενημέρωσης.  Οι διαμαρτυρόμενοι απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που άνοιξαν τον δρόμο για να προχωρήσουν οι εργασίες με αποτέλεσμα να προχωρήσει η οριοθέτηση του εργοταξίου. Έτσι τοποθετήθηκαν πόρτες από την πλευρά της Πλαστήρα, της Δημοκρατίας και απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Αργότερα με ανακοίνωσή τους οι “Φυλές του Πάρκου” τόνισαν ότι «ζήτησαν έντονα και επίμονα την αποχώρηση εργολάβου και Αστυνομίας για ένα 24ωρο, ώστε να επεξεργαστούν το έγγραφο και να ξανασυζητηθεί το θέμα σε έκτακτη συνέλευση, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα στην είσοδο του πάρκου από την οδό Δημοκρατίας. Το αίτημα όμως δεν έγινε δεκτό και η Γ.Γ. του Δήμου Ευγενία Στυλιανού έδωσε σύνθημα με το χέρι της στο (χωρίς πινακίδες) χωματουργικό μηχάνημα του εργολάβου και στα ΜΑΤ να μπουν στο πάρκο απωθώντας μας βίαια.

Επειδή η εικόνα ένστολων και ερπυστριοφόρων εναντίον διαμαρτυρόμενων πολιτών κάτι μας θυμίζει, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε από τη χούντα».

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε τις εργασίες ο εργολάβος στο πάρκο

Εχουν δοθεί  όλες οι εγγυήσεις

Αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των “Φυλών του Πάρκου” βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Καραντινός, η Γ.Γ του Δήμου Ε.Στυλιανού, οι οποίοι μαζί με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων ξεκαθάρισαν ότι η μόνη επιθυμία της δημοτικής Αρχής είναι να βελτιώσει την εικόνα και να αναβαθμίσει λειτουργικά έναν σπουδαίο χώρο πρασίνου ώστε να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη.

Μάλιστα όπως είπαν με έμφαση η συντριπτική πλειοψηφία των Ηρακλειωτών ξέρει τα βασικά στοιχεία του έργου και συμφωνεί με την εκτέλεσή του, όπως και μεγάλο μέρος των “Φυλών του Πάρκου” το οποίο τις έχει εγκαταλείψει.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων έδειξε κατανόηση για το γεγονός ότι «μερικοί μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες για το Πάρκο», όμως όπως ξεκαθάρισε «σε μια δημοκρατική διαδικασία δεν είναι προϋπόθεση η ομοφωνία. Εξαντλούμε τα περιθώρια για να πειστούν περισσότεροι, αλλά φτάνει ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί μια τελική απόφαση και να προχωρήσουμε».

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε τις εργασίες ο εργολάβος στο πάρκο

Τι εργασίες θα γίνουν στο πάρκο

«Δεν θα κάνουμε πάρκινγκ … το πάρκο, θα το αναπλάσουμε» εξηγεί ο κ. Αναστασάκης στην «Π» τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα γίνει ξήλωμα του κράσπεδου του πάρκου από το ύψος της Χ.Τρικούπη μέχρι και το αναψυκτήριο, με σκοπό να γίνει νέο δίκτυο διαχείρισης ομβρίων και παράλληλα να εγκατασταθεί και η δεξαμενή μέσα από την οποία θα ποτίζεται το πάρκο.

Όπως είναι γνωστό, στο πάρκο υπάρχουν υπόγεια νερά τα οποία θα αξιοποιηθούν προκειμένου να συντηρούν το σύνολο των φυτεύσεων μέσα από την εγκατάσταση νέου συστήματος άρδευσης. Παράλληλα σε αυτό το τμήμα του έργου θα γίνει εγκατάσταση νέων κράσπεδων.

Μάλιστα όπως είπε όλο το πάρκο θα «ψηλώσει» κατά 15 πόντους προκειμένου να μη γίνουν σε βάθος εκσκαφές που ενδεχομένως θα προκαλούσαν τραυματισμούς στις ρίζες των δέντρων.  “Με τα έργα αυτά” -τόνισε- “ποιος μπορεί να διαφωνήσει; Διαφωνεί κάποιος να φτιάξουμε τα σπασμένα παγκάκια;

Διαφωνεί κάποιος να ξηλωσουμε την άσφαλτο και να βάλουμε ένα πιο φιλοπεριβαλλοντολογικο υλικό ώστε να αναβαθμιστεί ο χώρος αισθητικά και λειτουργικά;”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει