Κοντά στον μαγικό αριθμό “80” ο Ζάεφ

187

Η πληροφορία ήρθε από την ΠΓΔΜ. Αλβανόφωνο τηλεοπτικό κανάλι υποστήριξε ότι 11 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO –DPMNE είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Ένα άλλο κανάλι είχε υποστηρίξει ότι τουλάχιστον 6 βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν. Ο ίδιος ο Ζάεφ μιλώντας σε φόρουμ της κοινωνίας των πολιτικών  στις 10 Οκτωβρίου φάνηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπερψηφιστεί η συμφωνία.

Από την άλλη το VMRO –DPMNE υποστηρίζει ότι τίποτα δεν ισχύει και κανείς βουλευτής του δεν θα αποκλίνει από την κομματική γραμμή.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι κάνει έρευνα για απειλητικά μηνύματα που δέχονται βουλευτές της αντιπολίτευσης που σκέφτονται να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. Παρότι κανένας βουλευτής του VMRO –DPMNE δεν έχει βγει δημόσια να μιλήσει για αυτές τις απειλές, δημοσιογραφικές πηγές της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν ότι έχουν δει αυτά τα μηνύματα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει πραγματική κινητικότητα στη γειτονική χώρα και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί η συμφωνία.

Οι ρυθμοί της συμφωνίας

Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Οκτωβρίου μια που τότε ξεκινά η πρώτη και κρίσιμη συζήτηση για τη συνταγματική αλλαγή. Η συζήτηση μπορεί να κρατήσει έως 10 ημέρες και είναι εδώ που χρειάζεται η κρίσιμη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Εάν εγκριθεί η πρόταση περνάμε στις συγκεκριμένες τροπολογίες που συζητιούνται και εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία (61 στου 120).

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υπερψήφισης των τροπολογιών στη συνέχεια αυτές κατατίθενται σε δημόσια διαβούλευση και τελικά επανέρχονται στη βουλή για την κρίσιμη και τελική ψηφοφορία όπου και πάλι χρειάζονται 80 ψήφοι υπέρ. Η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 110 μέρες συνολικά.

Ωστόσο, εάν υπάρξει η κρίσιμη πρώτη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, θα είναι σαφές ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρξει η πλειοψηφία των 80 τώρα, τότε όντως ξαναγυρνάμε στον αρχικό προγραμματισμό, στον οποίο έχει αναφερθεί και η ελληνική κυβέρνηση, που στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η διαδικασία από την πλευρά της ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρωθεί στην αρχή της νέας χρονιάς.

Φυσικά, εάν δεν υπάρξει τώρα η αναγκαία πλειοψηφία υπέρ των συνταγματικών αλλαγών αναγκαστικά η γειτονική χώρα θα οδηγηθεί σε κάλπες και η όλη διαδικασία θα πάει αρκετά πίσω, ενώ η ευόδωσή της θα εξαρτηθεί και από το είδος των κοινοβουλευτικών συσχετισμών που θα διαμορφωθούν στη γειτονική χώρα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει