Καθησυχαστικός ο Σταθάκης για το Υπερταμείο

121

Ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από ολόκληρη την κοινωνία, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων σε σχέση με τη δράση του Υπερταμείου, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στη διάρκεια της συνάντησής του με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και προσωπικά με τον πρόεδρό της και δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Όπως είπε, ήδη ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τα μνημεία, τα οποία θα εξαιρεθούν από τη λίστα της παραχώρησης.

Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και η παραχώρηση στο Υπερταμείο θα αφορά μονάχα στα εμπορικά ακίνητα. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι πράγματι έχει προκύψει δικαιολογημένη σύγχυση, και γι’ αυτό τον λόγο θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Στο μεταξύ τόσο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ετοιμάζουν ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και συνολικά της δημόσιας περιουσίας.

Μάλιστα έχει πυροδοτήσει ισχυρότατες αντιδράσεις το γεγονός ότι η παραχώρηση κτηρίων του Δημοσίου στο… Δημόσιο απαιτεί ενοίκιο, ένα πρόβλημα το οποίο ήδη έχει βρει μπροστά του ο Δήμος Ηρακλείου στη διεκδίκηση του κτηρίου που στέγαζε παλαιότερα αστυνομικά τμήματα στην πλατεία Λιονταριών για το οποίο η ΕΤΑΔ έχει θέσει στη Λότζια ζήτημα ανταποδοτικότητας… Η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου πάντως διαβεβαιώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει ούτε σπιθαμή από τη δημοτική περιουσία για να καταλήξει βορά στα δόντια του Υπερταμείου.

Συνάντηση  με τον δήμαρχο

Λίγο μετά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, παρουσία και της αντιδημάρχου Πολεοδομίας Στέλλας Αρχοντάκη καθώς και στελεχών του Υπουργείου.

Ο δήμαρχος έθεσε στον υπουργό μια σειρά ζητημάτων, ανάμεσα στα οποία είναι η άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εγκρίσεως του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης  (ΣΟΑΠ) που έχει εκπονήσει και καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου.

Κρίσιμο ζήτημα που καίει την τσέπη της ΔΕΥΑΗ, είναι η μετατροπή της χρέωσης του ρεύματος που πληρώνει από εμπορική σε βιομηχανική,  κάτι άλλωστε που αποτελεί πάγιο αίτημα των ΔΕΥΑ ολόκληρης της χώρας.

Παράλληλα τέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της παραχώρησης της δυνατότητας σε όσους έχουν καταπατήσει οικόπεδα ιδιοκτησίας ΟΤΑ, να αγοράσουν τις καταπατημένες εκτάσεις, υπό συγκεκριμένους όρους και σε τίμημα που θα καθορίσουν οι ιδιοκτήτες Οργανισμοί.  Ο υπουργός παρέλαβε το σχετικό υπόμνημα από τον δήμαρχο προκειμένου να το μελετήσει.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει