Χειροπέδες σε γνωστό παράγοντα για εμπρησμό από αμέλεια!

752

Η σύλληψη πριν λίγα 24ωρα γνωστού πολιτικού στελέχους και παράγοντα του νομού Ηρακλείου για  εμπρησμό από αμέλεια, αλλά κι αρκετών άλλων το τελευταίο διάστημα για τον ίδιο λόγο,  δείχνει στους πυροσβέστες ότι οι Κρητικοί έχουν παρασυρθεί από τον φθινοπωρινό καιρό και συνεχίζουν να βάζουν φωτιές για διάφορες αγροτικές εργασίες, παρά το ότι δεν έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος.

Ο πολιτικός παράγοντας, ο οποίος φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είχε καμία σχέση με την καύση των ξερόχορτων στην ιδιοκτησία του, αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα.

Πολλά τα περιστατικά

Από τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι οι πυροσβέστες κλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε αρκετά περιστατικά «ελεγχόμενης καύσης», σε κάποια από τα οποία η φλόγα «ξέφυγε» και υπήρξαν συλλήψεις, ενώ σε κάποια άλλα βεβαιώθηκαν παραβάσεις και πρόστιμα.

Το πρόστιμο στην περίπτωση που η φωτιά δεν επεκτάθηκε, αλλά η Πυροσβεστική ενημερώθηκε, ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μέχρι χθες είχαν καταγραφεί περίπου 30 τέτοια συμβάντα στο νησί. Τον τελευταίο μήνα μέχρι και χθες, οι πυροσβέστες προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις, καθώς η φωτιά «ξέφυγε» και επεκτάθηκε, χωρίς να προλάβει το άτομο που την έβαλε να την ελέγξει και να τη σβήσει.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γ. Μαραγκάκης ερωτηθείς χθες για το εάν στην Κρήτη τηρούνται οι απαγορεύσεις λόγω της αντιπυρικής περιόδου που λήγει στα τέλη του μήνα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε συμβάντα, αν και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να βάζει φωτιά κατά τη διάρκεια των αγροτικών τους εργασιών. Τηρήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις η αυτόφωρη διαδικασία. Όμως διώξεις υπάρχουν ακόμα και όταν λήξει η αντιπυρική περίοδος και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».

Στην ερώτηση εάν θα προτείνει την επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου, όπως έγινε πέρυσι κατά 15 ημέρες στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο κ. Μαραγκάκης μάς είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει σχετική πρόταση.

Οδηγίες

Μην ξεχνάτε ότι απαγορεύεται, γενικά, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κάθε έτους. Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Μην αφήνετε σκουπίδια ή γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια, υπολείμματα πετρελαιοειδών, χρωμάτων, κ.α.) στην ύπαιθρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη.

Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει