3 Φ.Ο.Δ.Σ.Α θέλουν οι δήμαρχοι της Κρήτης

120

Τη δημιουργία τριών Φ.Ο.Δ.Σ.Α. στην Κρήτη και μια σειρά από προτάσεις  τροποποιήσεων στον «Κλεισθένη» αποφάσισαν χθες οι δήμαρχοι της Κρήτης στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν στη Λότζια.

Όπως είναι γνωστό, βασικός πυλώνας του «Κλεισθένη» είναι η συρρίκνωση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Φ.Ο.Δ.Σ.Α. όπου ειδικά για την Κρήτη προβλέπονται να περιοριστούν στους τρεις από πέντε που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) μέσα από  τη θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό και συνταγματικό περιβαλλοντικό κεκτημένο και στοχεύοντας στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση της παραγωγής και σε μία, εν γένει, περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη διαχείριση που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Μετά από έντονες ζυμώσεις που προηγήθηκαν, οι δήμαρχοι κατέληξαν χθες σε μια πρόταση η οποία θα αποκρυσταλλωθεί την ερχόμενη Παρασκευή σε διευρυμένη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί με την ολομέλεια των Δημάρχων της Κρήτης και τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Με βάση την πρόταση που διαμορφώθηκε χθες δρομολογείται η δημιουργία τριών Φ.Ο.Δ.Σ.Α.

Ο ένας θα καλύπτει τον νομό Χανίων, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν τίθεται ζήτημα να αλλάξει κάτι σε σχέση με τη δραστηριότητα του σημερινού φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων.  Ο δεύτερος Φ.Ο.Δ.Σ.Α. που φαίνεται να συγκροτείται θα καλύπτει την ανατολική Κρήτη, δηλαδή ολόκληρο τον νομό Λασιθίου, και θα ενσωματώνει από το Ηράκλειο τους δήμους Χερσονήσου, Μινώα και Βιάννου.

Ο τρίτος Φ.Ο.Δ.Σ.Α. θα καλύπτει τους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Γόρτυνας και Φαιστού, ενώ ερωτηματικό έχει μπει στο πού θα ενταχθεί ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων. Αν δηλαδή ενσωματωθεί στο Φ.Ο.Δ.Σ.Α. του Ηρακλείου ή αν θα ενταχθεί στον φορέα που θα καλύπτει την ανατολική Κρήτη.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ απουσίαζαν οι εκπρόσωποι του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα να παραμένει στον αέρα σε ποιο Φ.Ο.Δ.Σ.Α. θα ενταχθούν οι Δήμοι του νομού.

Το πως θα αναδιοργανωθούν οι μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων που εξωθούνται μέσα από τον «Κλεισθένη» να λειτουργήσουν σε άλλη βάση έχει ενδιαφέρον όχι μόνο σε σχέση με τη σύσταση των νέων φορέων που θα συγκροτηθούν, αλλά και στο κατά πόσο και αν οι αλλαγές αυτές αγγίζουν και τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση όμως όλα αυτά τα ζητήματα θα οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης των αυτοδιοικητικών που έχει προγραμματιστεί.

Τι ζητούν οι δήμαρχοι να αλλάξει στον “Κλεισθένη”

Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης ήταν και αυτό του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια που σύμφωνα με τον νέο νόμο ανεβαίνει στο 40%.

Αυτό το οποίο οι δήμαρχοι ζητούν είναι η ποσόστωση των γυναικών στο 40% να ισχύει για τα εκλεγμένα μέλη και όχι για τα υποψήφια, διότι σε αντίθεση περίπτωση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Επίσης ζητούν στην κατάθεση των συνδυασμών να μπορεί να διευρυνθεί από το 30% στο 50% η σύνθεση του αριθμού των υποψηφίων

Επίσης οι δήμαρχοι ζητούν να μπορούν να διαθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για την ενίσχυση υπηρεσιών που είναι ανταποδοτικές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει