Όλο και πιο νέοι με κατάθλιψη πλέον

ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ: Και τους 20άρηδες χτυπά η κατάθλιψη στο Ηράκλειο

525

Ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή όπου χρειάζεται, αλλά  και άσκηση συστήνουν οι ειδικοί των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Ηράκλειο που τον τελευταίο 1,5 χρόνο παρακολουθούν και  20άρηδες που ζητούν βοήθεια.
“Η αύξηση της προσέλευσης είναι δεδομένη και παρατηρούμε ότι έρχονται και πολλοί νέοι άνθρωποι ηλικίας 20-25 ετών” μας είπε η διευθύντρια του Ψυχιατρικού τμήματος του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ευγενία Χουρδάκη.

Σύμφωνα με την κ. Χουρδάκη ενώ τα σοβαρότερα ψυχικά νοσήματα μοιάζουν σταθεροποιημένα, δεν ισχύει το ίδιο για τα περιστατικά κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής. “Η κατάθλιψη έχει αυξηθεί σε ποσοστό 35%” σχολίασε η ψυχίατρος επισημαίνοντας ότι  τα αντικαταθλιπτικά δεν πρέπει να τα προμηθεύονται κάποιοι μόνοι τους από το φαρμακείο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Όσον αφορά την προσέλευση νέων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως λόγω της ανεργίας, η κ. Χουρδάκη είπε ότι χρειάζεται πολλή προσοχή από την πλευρά των γιατρών, για να μην γίνουν λανθασμένες διαγνώσεις.

 

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Ψυχοθεραπεία ατομική ή οικογενειακή, φάρμακα όταν χρειάζονται αλλά και άσκηση και γενικά οτιδήποτε λειτουργεί χαλαρωτικά για τον ασθενή.

Επιπλέον, τονίζει η κ. Χουρδάκη, είναι σημαντικό οι ασθενείς να βάζουν μικρούς στόχους στο παρόν κι όχι μακρινούς στο μέλλον, που επιτείνουν το άγχος και την αγωνία τους.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε) Κρήτης, ο Ψυχιατρικός Τομέας του ΓΝΗ «Βενιζέλειο», με συμμετοχή των αποκεντρωμένων μονάδων του:

– Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Ηρακλείου.

– Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών κι Εφήβων (Κοι.Κε.ΨΥΠΕ) Ηρακλείου.

– Ξενώνας «Αλκυονίδα».

καθώς και των τμημάτων Διατροφολογίας και Φυσιοθεραπείας του Νοσοκομείου,  και σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Ηρακλείου και το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης,  οργανώνει εκδηλώσεις με θέμα:  «Ψυχική Υγεία σε ένα κόσμο που αλλάζει».

Θα πραγματοποιηθούν από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου και περιλαμβάνουν:

-Ενημέρωση του κοινού μέσω φυλλαδίων και συζήτησης σε θέματα ψυχικής υγείας (από όλους τους συμμετέχοντες φορείς).

-Χορήγηση ερωτηματολογίων για αξιολόγηση αντιλήψεων περί ψυχικής υγείας (ΚΨΥ,  Ψυχ. Τμήμα ΓΝΗ «Βενιζέλειο»).

-Εξέταση αυτοεκτίμησης μέσω Ερωτηματολογίου Αυτοεκτίμησης Spilberger (ΚΨΥ, Ψυχ. Τμήμα ΓΝΗ «Βενιζέλειο»)

-Αξιολόγηση Ψυχικής Ανθεκτικότητας μέσω ερωτηματολογίου αυτοαξιολόγησης (ΚΨΥ, Ψυχ. Τμήμα ΓΝΗ «Βενιζέλειο»).

-Ενημέρωση μέσω φυλλαδίων και συζήτηση για θέματα ψυχικής υγιεινής – στρατηγικές ενίσχυσης αυτοεκτίμησης και αντιμετώπισης στρες (συζήτηση με ψυχολόγους,  ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς του  ΚΨΥ και του Ψυχ. Τμήματος του ΓΝΗ «Βενιζέλειο»)

-Βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Προβληματισμοί γύρω από τη χρήση ουσιών και του διαδικτύου (ΚΕΘΕΑ Ηρακλείου-περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2810-368110, ώρες 09.00-11.00. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής)

-Ενημέρωση και συζήτηση με το  κοινό από μέλη του Δικτύου Αλκοολογίας Κρήτης (Αλκοολογικό ιατρείο, Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ Κρήτης, Σύλλογος «Επιστροφή») πάνω σε θέματα διαταραχών λόγω λήψης αλκοόλ.

-Συζήτηση για θέματα φυσικής άσκησης και διατροφής (τμήματα Φυσικοθεραπείας και Διατροφολογίας του ΓΝΗ «Βενιζέλειο»)

-Έκθεση έργων παιδιών που παρακολουθούνται στο Κοι.Κε.ΨΥΠΕ Ηρακλείου

-Έκθεση – Παζάρι με έργα του δημιουργικού εργαστηρίου των ενοίκων του Ξενώνα «Αλκυονίδα». Από το πρωί μέχρι τις μεσημεριανές ώρες θα βρίσκονται εκεί οι υπεύθυνες του Εργαστηρίου μαζί με ενοίκους.

Ακόμη μοίρασμα φυλλαδίων από το προσωπικό του Ξενώνα «Αλκυονίδα»  στη συνοικία Θέρισσος Ηρακλείου  όπου βρίσκεται ο Ξενώνας, με ενημέρωση των κατοίκων για την Ημέρα Ψυχικής Υγείας και συζήτηση πάνω σε σχετικά θέματα.

 

Ατομικές συναντήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν σε ατομικό πλαίσιο τους προβληματισμούς και απορίες ή ανησυχίες με ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές ψυχικής υγείας, φυσικοθεραπευτές και διατροφολόγους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν σε όλες τις δράσεις.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει