Κύκλωμα αποφυλακίζει με πλαστά πιστοποιητικά

130

Η Εισαγγελία Διαφθοράς ερευνά κύκλωμα που διοχεύτευε πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά σε κρατούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με αφορμή την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, η Εισαγγελία ερεύνησε 300 βουλεύματα που οδήγησαν εκτός φυλακής κρατούμενους από το 2015 έως σήμερα. Η Εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να εντόπισε κύκλωμα που δρούσε και μέσα στις φυλακές και χορηγούσε ιατρικές βεβαιώσεις σε φυλακισμένους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών βρίσκεται υπόθεση κρατούμενου, ο οποίος έχει απασχολήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και άλλα αδικήματα που τελικά κατάφερε να αποφυλακιστεί με όρους πριν από λίγους μήνες (σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου- νόμου 4489/2017) επικαλούμενος αναπηρία και προσκομίζοντας στο ΚΕΠΑ ιατρικά πιστοποιητικά που ελέγχονται ως πλαστά.

Το ίδιο πρόσωπο φέρεται να εμπλέκεται στο ευρύτερο κύκλωμα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών που οδηγούν σε παράνομες αποφυλακίσεις κρατουμένων.

Ο αποφυλακισθείς τέως κρατούμενος, όπως είναι φυσικό, είναι πλέον ελεύθερος και οι δικαστικές Αρχές δεν έχουν καμία δικονομική δυνατότητα να αναστρέψουν το αποτέλεσμα, καθώς παρήλθε η προθεσμία μέσα στην οποία μπορούσε να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκε. Δηλαδή, δεν μπορεί να ακολουθηθεί το μοντέλο Φλώρου, όπου μετά από έφεση που ασκήθηκε ανακλήθηκε το πρωτοβάθμιο βούλευμα, ο επιχειρηματίας συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές Χαλκίδας.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και προκειμένου να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους αποφυλακίσεις, όπως έγινε χθες γνωστό, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει την υπό όρους αποφυλάκιση για λόγους υγείας, ώστε να είναι εφικτή η ανάκληση του βουλεύματος στις περιπτώσεις εκείνες που ένας κρατούμενος αποφυλακίζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις περί πλαστότητας των ιατρικών εγγράφων.

Δηλαδή, κατόπιν εορτής, αφού πρώτα αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου, να μπορεί -εάν και εφόσον- να ανακληθεί η υφ’ όρων αποφυλάκισή του.

Εντελώς συμπτωματικά χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε στη Βουλή ότι θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα ορίζεται ότι θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλείται απόφαση αποφυλάκισης, εφόσον διαπιστωθεί η χρήση πλαστών δικαιολογητικών και προσέθεσε ότι «αυτή τη στιγμή τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης προβαίνουμε σε έλεγχο όλων των αποφυλακίσεων από το 2015 για λόγους υγείας».

Πάντως, σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, η έρευνα βρίσκεται στην τελική της ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί και άλλο πλαστό πιστοποιητικό που αυξάνει περαιτέρω το ποσοστό αναπηρίας που επικαλέστηκε για την αποφυλάκισή του.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει