Η τραγική ιστορία της Φ. ‘Αρνολντ πίσω από το Νόμπελ

182

«Πριν από 25 χρόνια θεωρούνταν τρέλα. Οι επιστήμονες δεν το έκαναν. Οι κύριοι δεν το έκαναν. Αλλά μια που είμαι μηχανικός (Σ.τ.Σ: η Άρνολντ είναι χημικός μηχανικός) και δεν είμαι κύριος, δεν είχα κανένα πρόβλημα με αυτό».

Αυτά ήταν τα λόγια της Φράνσις Άρνολντ, της πέμπτης γυναίκας που τιμάται με Νόμπελ Χημείας, το 2004 όταν προστέθηκε στο National Inventors Hall of Fame των ΗΠΑ.

Η 62χρονη Φράνσις Άρνολντ τιμήθηκε μαζί με τους Τζορτζ Σμιθ και Γκρέγκορι Ουίντερ με το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2018. Οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν για τις έρευνές τους με τη χρήση της κατευθυνόμενης εξέλιξης για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές και φαρμακευτικές ουσίες.

Το βραβείο απονέμεται κατά το ήμισυ στην Αμερικανίδα επιστήμονα και κατά το έτερο ήμισυ στον συμπατριώτη της Τζορτζ Π. Σμιθ και στον Βρετανό Γκρέγκορι Π. Ουίντερ. Η χρήση ενζύμων, που αναπτύχθηκε από την Άρνολντ, περιλαμβάνει την πιο φιλική προς το περιβάλλον παρασκευή χημικών ουσιών, όπως φαρμάκων, και την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για πιο πράσινες μεταφορές.

Με τον Χοκινγκ η  Φ. ‘Αρνολντ πριν το Νόμπελ

Ωστόσο η προσωπική της ζωή συγκλονίζει.

Κόρη πυρηνικού φυσικού, η Άρνολντ επέζησε από τον καρκίνο του μαστού που εμφάνισε το 2005 αφού υποβλήθηκε για ενάμιση χρόνο σε θεραπεία. Σπούδασε αρχικά στο πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ και πήρε το διδακτορικό της από το πανεπιστήμιο Berkeley.

Στις προπτυχιακές της σπουδές πήρε ως μαθήματα Οικονομικά, Ρωσικά και Ιταλικά και ξεκίνησε να φαντάζεται τον εαυτό της να ακολουθεί καριέρα διπλωμάτη, ίσως επιδιώκοντας να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις.

Ο πρώτος της σύζυγος, με τον οποίον απέκτησε έναν γιο, πέθανε από καρκίνο το 2001. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον αστροφυσικό Άντριου Ε. Λαντζ με τον οποίο απέκτησε δύο γιούς.

Η προσωπική της ζωή σημαδεύτηκε από μια σειρά από τραγωδίες. Ο πρώτος της σύζυγος με τον οποίον απέκτησε έναν γιο πέθανε από καρκίνο το 2001. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον αστροφυσικό Άντριου Ε. Λαντζ με τον οποίο απέκτησε δύο γιούς. Ο δεύτερος σύζυγός της αυτοκτόνησε το 2010 και ένας από τους γιους τους σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2016.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει