Πρόγραμμα για τα οικοσυστήματα

143

Την 2η τακτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου  IMPRECO- Κοινές Στρατηγικές και Βέλτιστες Πρακτικές για την Βελτίωση της Διακρατικής Προστασίας της Ακεραιότητας και των Υπηρεσιών των Οικοσυστημάτων, διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν Ιταλοί, Σλοβένοι, Κροάτες και Αλβανοί εταίροι του προγράμματος.

Το πρόγραμμα IMPRECO του Interreg ADRION στοχεύει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων μέσω και της διακρατικής δικτύωσης φορέων και αρμοδίων αρχών. Η τριήμερη συνάντηση εργασίας της Κρήτης ξεκίνησε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου η Ε. Χατζηγιάννη, δ/ντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, αναφέρθηκε στον ρόλο της Περιφέρειας και τις συναφείς της δράσεις σε σχέση και με την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς και άλλα προγράμματα.

Οι μιλητές Γ. Πιλιγκότση και Ω. Σαμαριτάκης (εκ της Δ/νσης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης) παρουσίασαν τις δυνατότητες συνεργειών με το έργο LIFE Natura 2000 Value Crete, ενώ ο Χρ. Αρβανιτίδης, δ/ντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ – ΙΘΑΒΒΥΚ, έδωσε έμφαση σε θέματα βιοποικιλότητας και ανέδειξε τη σημασία του έργου σε σχέση και με την ερευνητική υποδομή  LIFEWATCH του ΕΛΚΕΘΕ.

Στη Σητεία τις δύο επόμενες μέρες, ο δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης καλωσόρισε του συμμετέχοντες μιλώντας για την ανάδειξη και την προστασία της βιοποικιλότητας. Ακολούθησε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Σητείας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου, καθώς και επίσκεψη στο Βάι και στον υγρότοπο του Κουρεμένου.

Το ενδιαφέρον των μελών του προγράμματος ήταν αυξημένο για τον τρόπο που λειτουργεί το Βάι και η γύρω περιοχή. Η Περιφέρεια Κρήτης ευχαριστεί τον Δήμο Σητείας και το Φυσικό Πάρκο Σητείας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει