Ρομποτικά συστήματα για τα αστικά απορρίμματα

195

Η παρουσίαση δύο αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων, για την κατασκευή και λειτουργία των οποίων συνεργάζονται φορείς από ολόκληρη την Κρήτη, έγινε χθες στα Χανιά από τον  πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό, τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Χάρη Μαμουλάκη, τον δ/νοντα σύμβουλο ΔΕΔΙΣΑ Γιάννη Κουτράκη, το δ/ντη εργοστασίου ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ΔΕΔΙΣΑ Κώστα Πατεράκη, καθώς και τον συντονιστή του προγράμματος Νικήτα Μαυράκη.

Πρόκειται για μια νέα, άκρως πρωτοποριακή συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων της Κρήτης Ε.Σ.Δ.Α.Κ. (για Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι) και Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. (Χανιά), του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ι.Τ.Ε., του Εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος & Εικόνας της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Tierra Environmental.

Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης, τον Ιανουάριο του 2019 προβλέπεται να τοποθετηθούν τα δύο ρομποτικά συστήματα, ενώ ένα τρίτο, θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ι.Τ.Ε. με σκοπό να επιδιορθώνει άμεσα πιθανές δυσλειτουργίες που θα εντοπίζονται στην πράξη. Το καλοκαίρι του 2019 αναμένεται και τα δυο συστήματα να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός όσο και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκαν στη σημασία της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα κορυφαία επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και τα πολύπλευρα οφέλη που αυτή προσφέρει στην κοινωνία της Κρήτης, ενώ οι επικεφαλής των φορέων διαχείρισης Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Κουτράκης τόνισαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δίνει στους φορείς το συγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα, καθώς και στην εναρμόνισή του με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης.

Από την πλευρά του ο δ/ντης του εργοστασίου ανακύκλωσης και κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ Κώστας Πατεράκης, καθώς και ο συντονιστής του προγράμματος Νικήτας Μαυράκης αναφέρθηκαν στα τεχνικά σημεία και τις λεπτομέρειες που καθιστούν τα συγκεκριμένα ρομποτικά συστήματα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και λειτουργικά, καθώς και στον βαθμό βελτίωσης της διαδικασίας διαχωρισμού που αναμένεται να προκύψει.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει