Στην ανακρίτρια για τα δάνεια με τα πλαστά δικαιολογητικά

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
Ποιοι απολογήθηκαν χθες 

250

Δικαστικές εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση διερεύνησης του καθεστώτος χορήγησης κυρίως καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, από συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα του Ηρακλείου σε εκατοντάδες δανειολήπτες με τη χρήση πλαστογραφημένων ή νοθευμένων δικαιολογητικών, όπως καταλογίζεται.  Πρόκειται για την υπόθεση την οποία είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Π» στις αρχές Ιουλίου, καθώς ουσιαστικά μέσα από τη διερεύνησή της ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τον μηχανισμό ελέγχου των ίδιων των τραπεζών που αποδεικνύεται από χαλαρός έως ανεπαρκής, με βάση τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία-”μαμούθ”.

Μία δικογραφία που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια και πλέον οι διαδικασίες για την περαίωση της κινούνται με εντατικούς ρυθμούς υπό τον κίνδυνο παραγραφής των υπό διερεύνηση αδικημάτων. Για την υπόθεση διεξάγεται ειδική ανάκριση και στόχος είναι να εξακριβωθεί ποιοι ευθύνονται για το γεγονός ότι εκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν υπό τη μορφή δανείων, έχουν γίνει… αέρας κοπανιστός.

Όπως έχει γράψει η «Π», η  υπόθεση διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη το 2014 και δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία περιλαμβάνει 420-430 φακέλους δανείων που είχαν χορηγηθεί από το εν λόγω κατάστημα κυρίως σε Έλληνες και αλλοδαπούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους κλπ, την περίοδο από το 2007 έως το 2009, δηλαδή προ κρίσης, όταν καταναλωτικά δάνεια και κάρτες δίνονταν μάλλον με ευκολία.

Στη δικαστική διερεύνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη καταλυτική είναι η συνδρομή στελεχών της ΔΟΥ που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη του ξεσκονίσματος  του κάθε φακέλου, ώστε να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά που είχαν προσκομιστεί για τη χορήγηση των δανείων, τα οποία φυσικά δεν έχουν πληρωθεί και είναι «κόκκινα». Υπάρχουν ωστόσο και δάνεια, τα οποία είτε έχουν αποπληρωθεί είτε αποπληρώνονται.

Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εξακριβωθεί αν τα δάνεια είχαν δοθεί σε υπαρκτά πρόσωπα που ενδεχομένως είχαν χρησιμοποιήσει κάποια πλαστογραφημένα δικαιολογητικά  ή και σε εντελώς ανύπαρκτα πρόσωπα. Από τον έλεγχο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν εντοπιστεί, όπως αναφέρεται, κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις πλαστογράφησης.

 

Απολογίες

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκαν σε απολογία υπάλληλος της τράπεζας, στον οποίο φέρεται να πέφτει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς και κάποιοι που είχαν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, δηλαδή μεσολαβούσαν για τη χορήγηση δανείων σε ενδιαφερόμενους δανειολήπτες. Τις επόμενες ημέρες ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας εκτιμάται ότι θα βρεθούν και άλλα πρόσωπα προς παροχή εξηγήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή διαδικασία, άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι, κάποιοι με περιοριστικούς όρους, άλλοι χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

Ο τραπεζικός υπάλληλος, ο οποίος έχει τεθεί στο επίκεντρο της κύριας ανάκρισης, αρνήθηκε τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Σύμφωνα με τον συνήγορο του, Γιώργο Γιαχνάκη, ο εντολέας του επιμένει ότι έπραξε το καθήκον του ως όφειλε με βάση τις εγκύκλιες οδηγίες της διοίκησης και του εκάστοτε διευθυντή.

Υποστηρίζεται ότι ο ίδιος παραλάμβανε τα δικαιολογητικά που του προσκόμιζαν οι πελάτες, τα έλεγχε και τα καταχώριζε  στο κεντρικό σύστημα της τράπεζας που είχε και την τελική ευθύνη της έγκρισης.

Επιπλέον αναφέρεται ότι σε πολλές περιπτώσεις τα δάνεια συνυπογράφονταν και από τον εκάστοτε διευθυντή.

Ο τραπεζικός υπάλληλος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε 1η και 15 στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής χρηματικής εγγύησης, ύψους 8.000 ευρώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει