ΣΧΟΛΕΙΑ: Μπορεί το μάθημα στις 9 να λειτουργήσει;

“Ξυπνάμε στις 9”... Μπορεί να λειτουργήσει;
Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

352

«Μη με ξυπνάς από τις 6» έλεγαν τα Στρουμφάκια στο ξυπνητήρι τους, τώρα οι μαθητές θα λένε «ξύπνα με στις 9»!
Η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου ότι τα μαθήματα στο Λύκειο, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, θα ξεκινούν στις 9 και όχι στις 8.15 το πρωί έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους περισσότερους μαθητές και παρά το γεγονός ότι λοιδορήθηκε από ορισμένους, με μια δεύτερη ματιά αναγνωρίζονται και θετικά σημεία σε αυτή.

ο διευθυντής του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, κ. Κώστας Αρχοντάκης
Ο κ. Αρχοντάκης

Ο διευθυντής του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου κ. Κώστας Αρχοντάκης αναφέρει στην «Π» πως «εμάς ως σχολείο θα μας βολέψει απίθανα γιατί έχουμε 118 παιδιά που έρχονται από χωριά.

Φτάνουν στα ΚΤΕΛ στις 8 με 8.15 το πρωί με αποτέλεσμα να έρχονται στο σχολείο μετά από τις 8.40.

Στη συνέχεια, ο καθηγητές τους ζητάνε την κάρτα του λεωφορείου για να αποδείξουν ότι έρχονται από μακριά και να μην τους βάλει απουσία την πρώτη ώρα».

Θεωρεί, δηλαδή, ότι αν το σχολείο ξεκινά 45 λεπτά αργότερα θα λυθούν κάποια πρακτικά ζητήματα. Ωστόσο, ο κ. Αρχοντάκης σχολιάζει πως «ο μαθητής που αργεί να σηκωθεί στις 7.30 το πρωί θα αργεί και στις 11».

Ο διευθυντής  του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού κ. Μανώλης Μηλάκης
Ο κ. Μηλάκης

Ο διευθυντής  του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού κ. Μανώλης Μηλάκης, αναφέρει πως «υπάρχει η εξής πραγματικότητα στο σχολείο: το πρωί όταν ξεκινάμε την προσευχή πολλά παιδιά απουσιάζουν.

Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι με  κάθε παράταση που δίνεται, καθυστερούν και πάλι πέντε  λεπτά. Δηλαδή, κάποιοι μαθητές θα έρχονται τις 9.05 ή στις 9.10 το πρωί».

Όπως λέει, οι μαθητές αντιμετωπίζουν θετικά όσα είπε ο υπουργός στον πρόσφατο αγιασμό των σχολείων.

Ο κ. Μηλάκης αναφέρει πως πρέπει να διευκρινιστεί αν θα σχολάνε αργότερα, αν δηλαδή ο χρόνος παραμονής στο σχολείο παραμένει σταθερός και απλώς μετατίθεται η ώρα της αποχώρησης.

Ένα θέμα που θίγει είναι η αλλαγή της ώρας και σχολιάζει πως όσο χειμωνιάζει, τόσο η 8η πρωινή μοιάζει με νύχτα.

«Προσωπικά, το βλέπω θετικά ως μέτρο, στο Λύκειο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε είναι ότι το πρωί δεν έρχονται οι μαθητές» καταλήγει.

Συνεχίζει να διχάζει

Ερώτηση στη Βουλή έκανε για το θέμα η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας   Νίκη Κεραμέως, από κοινού με τους αναπληρωτές τομεάρχες,  Γιάννη Ανδριανό,   Μαρία Αντωνίου    και   Χρήστο Κέλλα. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Ανακοινώσατε την πρόθεσή σας, από την επόμενη σχολική χρονιά, τα μαθήματα να ξεκινούν στις 09:00, αντί για τις 8:15 που ξεκινούν σήμερα.

Δεδομένου ότι μας έχετε συνηθίσει σε εξαγγελίες, τις οποίες πρώτα ανακοινώνετε και μετά σχεδιάζετε, και επειδή από την ενδεχόμενη υλοποίηση της εν λόγω αλλαγής, θα προκύψουν πρακτικά ζητήματα, ερωτάσθε:

Ποια είναι τα κίνητρα πίσω από την εν λόγω εξαγγελία;

Σε τι θα ωφεληθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, πέρα από το “να κοιμούνται τα παιδιά περισσότερο”, όπως ισχυριστήκατε;

Δεδομένου ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) δήλωσε αιφνιδιασμένη, έχετε συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς την πρόθεσή σας;

Έχετε υπόψιν σας διεθνείς καλές πρακτικές για το θέμα; Έχουν εκπονηθεί σχετικές επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις στους μαθητές;

Πώς θα αντιμετωπίσετε ενδεχόμενες συνέπειες από την αλλαγή αυτή για τους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται νωρίς στην εργασία τους;

Θα υπάρχει η δυνατότητα να αφήνουν τα παιδιά νωρίτερα στο σχολείο; Και αν ναι, πώς θα απασχολούνται εκεί τα παιδιά πριν την έναρξη των μαθημάτων;

Έχετε σκεφτεί πώς θα επιλυθούν πρακτικά ζητήματα μετακίνησης για τους μαθητές που διαμένουν στην περιφέρεια;».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε τα εξής: «Ο κ. Γαβρόγλου αναστάτωσε τις οικογένειες χθες με το 9:00 η ώρα έναρξη σχολείου.

Και του λέω: κ. υπουργέ γιατί είστε “τσίπης”, να το κάνετε 11:00 και 12:00 να φεύγουνε. Υπάρχει καταλληλότερος τρόπος να υψώσετε υψηλότερα τείχη ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και να δυσκολέψετε τα παιδιά των φτωχών οικογενειών να προοδεύσουν στη ζωή τους; Έλεος πια και ντροπή».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει