ΚΕΝΤΡΟ: Παίρνει τα ιστορικά κτήρια ο Δήμος Ηρακλείου

Η Εταιρεία Ακινήτων λέει “ναι” στην παραχώρηση

757

Για πρώτη φορά διαφαίνεται προοπτική παραχώρησης στον Δήμο Ηρακλείου των δύο ιστορικών δημόσιων κτηρίων που καταρρέουν εγκαταλελειμμένα στην καρδιά της πόλης.

Πρόκειται για το κτήριο το οποίο στο παρελθόν στέγαζε την Τροχαία Ηρακλείου και για το ακίνητο το οποίο φιλοξενούσε τα Α’ & Β’ Αστυνομικά Τμήματα Ηρακλείου, για την παραχώρηση των οποίων ο πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου κ. Πολύζος εμφανίστηκε θετικός στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και εντεταλμένη σύμβουλο Δημοτικής Περιουσίας κ. Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα τεθεί άμεσα στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας το οποίο θα κληθεί να πάρει τις τελικές αποφάσεις στο ζήτημα της παραχώρησης. Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Ηρακλείου αγωνιά για την τύχη των σημαντικών αυτών κτηρίων, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικότατες φθορές από την έλλειψη συντήρησής τους, και αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν.

Η ίδια εξήγησε ότι ο Δήμος έχει συγκροτημένη πρόταση την οποία έχει ψηφίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο διεκδικεί την παραχώρηση των δύο σπουδαίων ιστορικών κτηρίων. Η ίδια παρουσίασε μάλιστα ειδική μελέτη που είχε γίνει για την αξιοποίησή τους, η οποία προβλέπει ότι το δημόσιο κτήριο στη συμβολή των οδών Χάνδακος και Ταγματάρχη Τζουλάκη, το καθιστούν ως το καταλληλότερο για τη στέγαση της ήδη πλούσιας διαδραστικής συλλογής του Δήμου για την περίοδο 1941-1945.

Παράλληλα το κτήριο το οποίο βρίσκεται επί της πλατείας Ελ. Βενιζέλου, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση περιοδικών εκθέσεων του εξαιρετικά ενδιαφέροντος καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτει η πόλη αλλά και για τη στέγαση τμήματος της δημοτικής συλλογής έργων τέχνης.

Σε άλλο όροφο του κτηρίου θα μπορούσε να λειτουργήσει το παράρτημα εφημερίδων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία στεγάζεται σε ιδιόκτητο ακίνητο επί της πλατείας Ελ. Βενιζέλου, η έκταση του οποίου δεν επαρκεί για τη στέγαση του συγκεκριμένου αρχείου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει