ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ: 1.500 καρκίνοι σε 60.000 κολονοσκοπήσεις

1.946

Απλά, καθημερινά αλλά και σύνθετα και σπάνια ιατρικά περιστατικά θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Θεραπευτικής Ενδοσκόπησης, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ηράκλειο, ενώ η μια ημέρα του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη στον καρκίνο του παχέος εντέρου που πολλές φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα πρώιμα στάδια.

Όπως λέει στην “Π” ο Γρηγόρης Πασπάτης, συντονιστής διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, τα περιστατικά της Κρήτης δεν παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ενδεικτικά, από τις 6.000 κολονοσκοπήσεις που γίνονται ετησίως στο τμήμα του, διαγιγνώστηκαν περίπου 100 καρκίνοι του παχέος εντέρου. Τα τελευταία 20 χρόνια η κλινική πραγματοποίησε συνολικά 60.000 κολονοσκοπήσεις και διαγνώστηκαν περίπου 1.500 καρκίνοι.

Ο κ. Πασπάτης τόνισε ότι όσοι έχουν κληρονομικό ιστορικό πρέπει να αρχίσουν σε νεαρή ηλικία τις προληπτικές εξετάσεις.

Εάν για παράδειγμα ένας από τους γονείς τους νόσησε σε ηλικία 50 ετών, εκείνοι πρέπει να κάνουν την πρώτη τους εξέταση 20 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή σε ηλικία 30 ετών, και να ακολουθήσουν στη συνέχεια τις οδηγίες του γιατρού τους. Ωστόσο, ο γενικός πληθυσμός πρέπει να κάνει την πρώτη του εξέταση στα 50.

Στο ερώτημα με τι συχνότητα πρέπει να γίνονται εξετάσεις εάν ο εξεταζόμενος δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα είπε: “Κάθε 10 χρόνια. Δεν είναι μια εξέταση που χρειάζεται να επαναλαμβάνεται συνεχώς”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 60. Υπάρχουν και ασθενείς 35-40 ετών αλλά πρόκειται για λίγες περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα

3ου Συνεδρίου Θεραπευτικής Ενδοσκόπησης, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο ΗράκλειοΌπως λένε οι ειδικοί, ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως δίνει τα εξής συμπτώματα:

  • Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης συχνής διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στη συνοχή/σύσταση των κοπράνων σας
  • Αιμορραγία από το ορθό, ή αίμα στα κόπρανα σας
  • Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
  • Μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν αδειάζει εντελώς, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
  • Αδυναμία, ή κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιθανό να ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του καρκινικού όγκου και τη θέση του στο παχύ έντερο.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως το αίμα στα κόπρανά σας ή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πότε θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε γενικές γραμμές, ο καρκίνος εμφανίζεται στο παχύ έντερο μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε πιο συχνά εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου, αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Το συνέδριο

Το συνέδριο, που συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Ibis και θα γίνει ζωντανή μετάδοση περιστατικών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει