Ελπίδα για τους ασθενείς από τη Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας

156

Ο ασθενής μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνητών στη Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης που εγκαινιάστηκε χθες, σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει ένα δίκτυο για τα κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα, όπου θα ηγείται ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Φραγκίσκος Παρθενάκης. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη μελέτη και την καταγραφή του φαινομένου του αιφνίδιου θανάτου ενώ θα γίνεται και ομαδοποίηση ασθενών με κοινά χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος.

Ο κ. Φωτάκης
Ο κ. Φωτάκης ανακοίνωσε πως μετά από τον καρκίνο ακολουθεί δίκτυο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Η έρευνα στην υπηρεσία του ασθενή

Η δράση του Εθνικού Δικτύου αφορά κυρίως στην παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών με απώτερο στόχο τη στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με χρήση νέων τεχνολογιών. Η συγκεκριμένη εμβληματική πρωτοβουλία πρόκειται να αναβαθμίσει καθοριστικά την περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο, καθώς θα συνδράμει στην επιλογή στοχευμένης θεραπείας με βάση τις ιδιαίτερες βλάβες του DNA των καρκινικών κυττάρων του κάθε ασθενούς.

Παράλληλα, θα επιτρέψει την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης καρκίνου σε υγιή άτομα με οικογενειακό ιστορικό και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης πρόληψης. Άμεσος σκοπός του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας είναι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, οι κλινικές εφαρμογές της Εξατομικευμένης Ιατρικής να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Για τους ασθενείς, η εξατομίκευση της θεραπείας συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες βελτιώνοντας σαφώς την ποιότητα ζωής τους.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Δίκτυου προβλέπεται η δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων βιοτραπεζών, και η διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας μεγάλων βιοϊατρικών δεδομένων. Κατά τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια εθνική βάση δεδομένων πολύτιμη για μελλοντική ερευνητική και κλινική αξιοποίηση στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς. Σε πρώτη φάση θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη διαγνωστικής επάρκειας, στην πιστοποίηση και τυποποίηση διαδικασιών και σε πιλοτικές κλινικές εφαρμογές για ορισμένους τύπους όγκων, ενώ προβλέπεται η συνεργασία με άλλες Κλινικές και η επέκταση των αναλύσεων σε επιπλέον παθήσεις.

Στη συγκρότηση της Μ.Ι.Α. Κρήτης συμμετέχουν από την Ιατρική Σχολή το Εργαστήριο Κλινικής Αιματολογίας – Μελέτης Αιμοποίησης, το Εργαστήριο Μεταφραστικής Ογκολογίας και το Εργαστήριο Παθολογικής – Ανατομικής, και από το ΙΤΕ το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ), ενώ η δράση της προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου με την συνεργασία ογκολογικών κλινικών και περιστατικών από όλη την Κρήτη.

Η λειτουργία της Μ.Ι.Α. Κρήτης θα υποστηριχθεί την επόμενη διετία με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μεγαλύτερη των 1,3 εκ. ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει