Δυναμικά και.. αστραφτερά πρωτοβρόχια

Έβρεξαν… προβλήματα οι σφοδρές καταιγίδες
ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΚΕΡΑΥΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

209

Οι χθεσινές ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και οι κεραυνοί που έπεφταν στη διάρκεια της νύχτας δημιούργησαν προβλήματα μικρής έκτασης σε όλη την Κρήτη.

Φερτά υλικά, κάποιες πτώσεις μικρών δέντρων, περιφερειακές διακοπές ρεύματος, υπερχειλίσεις φρεατίων αλλά και η ολισθηρότητα του δρόμου σε γνωστά για τους οδηγούς σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και του επαρχιακού οδικού δικτύου απασχόλησαν τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς φορείς, χωρίς όμως να έχουν παρουσιασθεί σοβαρά προβλήματα.

Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν  και στο Ηράκλειο
Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και στο Ηράκλειο

Χθες το πρωί σημειώθηκαν και δύο  δύο τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές λόγο της ολισθηρότητας στην εθνική οδό, στο ύψος του Ηρακλείου.

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου καταστρέφοντας πολλές καλλιέργειες. Στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης βρέθηκαν το δυτικό τμήμα του δήμου Οροπεδίου προξενώντας καταστροφή στα υπαίθρια κηπευτικά που καλλιεργούνται στο μισό Τζερμιάδω, στο Μαρμακέτο, το Πινακιανό, στου Λαγού, στο Κάτω Μετόχι, στον Άγιο Χαράλαμπο, στην Πλάτη, στο Ψυχρό και σε άλλα χωριά.

Οι τουρίστες στην περιοχή της Αμμουδάρας  δεν μπορούσαν να βγουν από τα ενοικιαζόμενα από τις  ισχυρές βροχοπτώσεις
Οι τουρίστες στην περιοχή της Αμμουδάρας δεν μπορούσαν να βγουν από τα ενοικιαζόμενα

Επίσης, στο οδικό δίκτυο σημειώθηκαν πτώσεις μπαζών και βράχων.

Ο δυνατός κεραυνός έσπασε ένα κομμάτι μπετόν από αυλή σπιτιού στη Χερσόνησο
Ο δυνατός κεραυνός έσπασε ένα κομμάτι μπετόν από αυλή σπιτιού στη Χερσόνησο

Στο Ηράκλειο πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ στην περιοχή της Αμμουδάρας που αυτή την περίοδο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών οι τουρίστες σε αρκετές περιπτώσεις διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να βγουν από τα διαμερίσματά τους, αφού οι γύρω δρόμοι είχαν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσες.

Ο κεραυνός που έπεσε χθες το πρωί στην Πάνω Χερσόνησο τρόμαξε τους κατοίκους, ενώ προκάλεσε και ζημιές στον προαύλειο χώρο σπιτού της περιοχής.

Ένα κομμάτι μπετόν έσπασε ενώ κάηκαν οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού.

Η κακοκαιρία που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τα Χανιά και είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις, δημιούργησε μικρής έκτασης προβλήματα στην περιοχή.

Στην περιοχή Νέα Χώρα παρασύρθηκαν φερτά υλικά στο υπό κατασκευή έργο ανάπλασης της Ακτής Παπανικολή, ενώ αναφέρθηκε και υπερχείλιση αγωγού λυμάτων στην ίδια περιοχή.

Στην περιοχή Ακρωτηρίου το ύψος της βροχής έφτασε τα 70 χιλιοστά, στο κέντρο της πόλης τα 48 χιλιοστά και στο φαράγγι της Σαμαριάς τα 39 χιλιοστά.

 

Κλειστή η Σαμαριά

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά.

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δασών Χανίων, «γνωστοποιείται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων που προηγηθήκαν, προκληθήκαν σοβαρές ζημιές και ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστός”.

το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά

Πού έπεσε  η περισσότερη βροχή

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν στις εξής περιοχές:

Στον Φουρφουρά Ρεθύμνου (25 χιλιοστά), στη Σαμαριά (19 χιλιοστά), στην Ασή Γωνιά Χανίων (16 χιλιοστά), στο Σπήλι Ρεθύμνου (15 χιλιοστά), στο Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου (12 χιλιοστά), στον Λέντα Ηρακλείου (11 χιλιοστά) και τέλος στο φαράγγι της Σαμαριάς (10 χιλιοστά).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει