Δέσμευση Χαρίτση για χρηματοδοτήσεις στις Περιφέρειες

115

Για 2,5 ώρες συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης με τους περιφερειάρχες της χώρας, στους οποίους το κυβερνητικό στέλεχος έδωσε συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις,  ξεκαθαρίζοντας ότι το 2018 η χρηματοδότηση των Περιφερειών για επενδύσεις θα είναι αυξημένη, από 32 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017 σε 64 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι μετά το τέλος της συνάντησης τονίζοντας ότι «δεν ακούσαμε λόγια της κάλπης ούτε συναντήσαμε τοίχο» ενώ ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων, τονίζοντας ότι τόσο αυτό όσο και άλλα προβλήματα είναι δομικά και υπάρχουν δεκαετίες. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «στο σύντομο χρόνο που υπάρχει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσα μπορούμε να λύσουμε, θα τα λύσουμε».

Ειδικότερα στη δήλωσή του ο κ. Χαρίτσης μετά τη συνάντηση τόνισε μεταξύ άλλων: «H συνεργασία μας με τους εκπροσώπους περιφερειακής αυτοδιοίκησης δεν ξεκινάει σήμερα, είχαμε την ευκαιρία και κατά το παρελθόν να έχουμε μία στενή νομίζω και παραγωγική συνεργασία και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Τις επόμενες ημέρες συνέρχεται και η Ειδική Επιτροπή που προβλέπεται στον Κλεισθένη Ι για το θέμα των αρμοδιοτήτων, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ όλων των επιπέδων της διοίκησης, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση, σημαντική προτεραιότητά μας για το επόμενο διάστημα. Ο δεύτερος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει να διαχειριστεί σημαντικούς πόρους και από τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και συζητήσαμε πώς αξιοποιώντας αυτούς τους πόρους, θα συνεισφέρουμε κι εμείς.

Ήδη από πέρυσι ξεκίνησε μία προσπάθεια από εδώ, το Υπουργείο Εσωτερικών, να επανέλθουν οι επενδυτικοί κεντρικοί αυτοτελείς πόροι, οι οποίοι ουσιαστικά είχαν καταργηθεί από το 2012 και ύστερα. Το 2017 δόθηκαν 32 εκατομμύρια προς τις Περιφέρειες από τους επενδυτικούς κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και όπως ανακοινώσαμε και στους περιφερειάρχες σήμερα για το 2018 θα υπάρξει ένας διπλασιασμός αυτής της χρηματοδότησης. Νομίζω ότι είναι μία σημαντική θετική εξέλιξη».

Στη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε  ειδικό πρόγραμμα για αντιπλημμυρικά έργα (καθαρισμό ρεμάτων) από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Φιλόδημος» αποκλειστικά για τις 13 Περιφέρειες. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για αύξηση κατά 32 εκατομμυρίων ευρώ στους επενδυτικούς πόρους των Περιφερειών (ΣΑΤΑ) το 2018, προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού με βάση ιεραρχημένες ανάγκες των Περιφερειών, και συμμετοχή της ΕΝΠΕ στο διάλογο για τη νέα αρχιτεκτονική Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (Πολιτικής Προστασίας). Προανήγγειλε επίσης νομοθετικές ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις Περιφέρειες στη βάση των επεξεργασμένων προτάσεων της ΕΝΠΕ.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η υφυπουργός κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο γενικός γραμματέας κ. Κώστας Πουλάκης και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ οι περιφερειάρχες, Aττικής κα Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι αντιπεριφερειάρχες, Χαλκιδικής κ. Γιώργος Γιάννης και Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρος Τζόκας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος, Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Στουπής και Αττικής κα Αλεξάνδρα Μπαλού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει