Συγκινητικό μήνυμα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών και Αντιφασιστών

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

160

Ένα ιδιαίτερα θερμό και αγωνιστικό μήνυμα υποστήριξης του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων απευθύνει  προς το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις που θα γίνει στα Αμιρά Βιάννου από την ερχόμενη Παρασκευή 14 έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, η FIR (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών και Αντιφασιστών) διά του γενικού της γραμματέα, δρ. Ulrich Schneider.

 Μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Αλλά το οφειλόμενο ποσό είναι πολύ υψηλότερο όπως λένε διεθνείς εμπειρογνώμονες, επίσης από τη Γερμανία, απαριθμούν αρκετές φορές:

  • «Το καταναγκαστικό κατοχικό δάνειο – πρόκειται για τη ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα με τη συμφωνία της 14/3/1942, το οποίο ανερχόταν σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην αγοραστική αξία του 1938.
  • Απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις υποδομές της οικονομίας, για την πλήρη καταστροφή της οικονομίας της χώρας, για την αρπαγή και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου και τις ζημιές που προκάλεσαν στους πολίτες. Η «Διασυμμαχική Διάσκεψη» των Παρισίων (Δεκέμβριος 1945 – Ιανουάριος 1946) αναγνώρισε το ποσό των 7,181 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα, στην αγοραστική αξία του 1938.
  • Αξιώσεις για την αποζημίωση των θυμάτων των εγκλημάτων των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής, των ομήρων και της καταναγκαστικής τους εργασίας σε ναζιστικά στρατόπεδα και εργοστάσια γερμανικών μονοπωλίων.
  • Η επιστροφή των ανεκτίμητων αρχαιολογικών θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις».
 η FIR (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών και Αντιφασιστών) διά του γενικού της γραμματέα, δρ. Ulrich Schneider.
O δρ. Ulrich Schneider

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 – και κανείς δεν τα αρνήθηκε!

Η FIR υποστηρίζει τα ελληνικά αιτήματα σ’ αυτή την υπόθεση και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να πάψει να εμποδίζει τις σοβαρές διαπραγματεύσεις. Η απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων στον ελληνικό λαό εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο!»

Επισημαίνει μάλιστα ότι «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» σημαίνει επίσης να αναγνωρίσουμε την ελληνική αντίσταση ως ένα σημαντικό μέρος του απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης ενάντια στη φασιστική κατοχή».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει