Νέα χρονιά, με πολλές ελπίδες για καλύτερη εκπαίδευση

ΤΑ “ΠΡΩΤΑΚΙΑ” ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

238

Με την ελπίδα, η χρονιά που μόλις ξεκίνησε να είναι η τελευταία που τα σχολεία θα λειτουργήσουν με αναπληρωτές, έγινε χθες ο Αγιασμός στα σχολεία και του Ηρακλείου. Οι σχολικές αυλές «πλημμύρισαν» χαρούμενες φωνές,  οι συμμαθητές έσμιξαν και πάλι και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι επέστρεψαν στη βάση τους. Την παράσταση, όπως και κάθε χρόνο, έκλεψαν τα «πρωτάκια», οι λιλιπούτειοι μαθητές της Α’ Δημοτικού που πέρασαν για πρώτη φορά την πόρτα του σχολείου.

Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι ήταν στις θέσεις τους, αφού έχουν μείνει ελάχιστα ως μηδενικά κενά και οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών είχαν ολοκληρωθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ, οι ελλείψεις παραμένουν ενώ οι καθηγητές που προσελήφθησαν την περασμένη βδομάδα θα βρίσκονται στις θέσεις τους ώς την ερχόμενη Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ρηγάκης
Ο κ. Ρηγάκης

«Ελπίζουμε η αρχή που έγινε φέτος με την πρόσληψη 19.500 αναπληρωτών στις 5 Σεπτεμβρίου να είναι  το ξεκίνημα ούτως ώστε από του χρόνου να έχουμε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για να  μπορέσουμε επιτέλους να λήξουμε αυτή την ντροπή της αδιοριστίας και το καθεστώς των αναπληρωτών.

Φτάνει  τόσα χρόνια που συνάδελφοί μας 50 και 55 χρονών τρέχουν στις εσχατιές της Ελλάδας κάθε χρόνο δεξιά και αριστερά και διαλύονται οικογένειες», αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης.

Όπως λέει, είναι θετικό το μήνυμα που έστειλε το Υπουργείο ότι θα καλυφθούν όλα τα κενά και είναι ένας προάγγελος ότι θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί για να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά.

Τονίζει, ωστόσο, ότι το Ηράκλειο «είναι η πιο θιγμένη περιοχή αναλογικά με τους αναπληρωτές που έστειλαν σε όλη την Ελλάδα, είναι μια περιοχή από τις πρώτες σε ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού».

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης
Ο κ. Μακράκης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως «είμαστε ικανοποιημένοι ότι συνάδελφοι προσλήφθηκαν έγκαιρα και θα ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά».

Τονίζει ότι επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος και αιχμή του δόρατος είναι φέτος να είναι η τελευταία χρονιά με αναπληρωτές και η επόμενη να έχει μόνιμους διορισμούς και  σταθερό προσωπικό στα σχολεία.

Μία τέτοια κίνηση θα έλυνε εργασιακά θέματα των εκπαιδευτικών αλλά και προβλήματα του σχολείου.

Μετά τον Αγιασμό…  διαμαρτυρία

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης για τη διεκδίκηση  μαζικών διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών οργανώνουν αύριο, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στη 1.30 το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και ο Σύλλογος «Δ. Θεοτοκόπουλος».

 

Αγιασμός
Οι εκπαιδευτικοί εύχονται να είναι ο τελευταίος Αγιασμός με αναπληρωτές και την επόμενη χρονιά να γίνουν μόνιμοι διορισμοί.

Η ΕΛΜΕ τονίζει σε κάλεσμά της πως «οι  προσλήψεις των αναπληρωτών από το ΥΠΕΠΘ αν και μαζικές και από την αρχή της χρονιάς, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας, καλύπτουν  μόλις  το 1/3 των κενών σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ του νομού μας, αναδεικνύοντας το μέγιστο πρόβλημα των οχτώ χρόνων αδιοριστίας στο δημόσιο σχολείο.

Στη βάση μάλιστα των δραματικών περικοπών για την παιδεία, η διοίκηση της εκπαίδευσης συζητεί τη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων  στα ΓΕΛ και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ακόμα κι όταν η ίδια  υπόσχεται τη συνέχεια της λειτουργίας τους (π.χ ειδικότητα βρεφονηπιοκόμων του 3ου ΕΠΑΛ.)

Οι καθηγητές διεκδικούν:

  1. Μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών
  2. Να καλυφθούν όλα τα κενά των σχολείων κάθε κατηγορίας του νομού μας άμεσα, χωρίς χρονοτριβές
  3. Να λειτουργήσουν όλα .. τα αποκαλούμενα από τη διοίκηση «ολιγομελή» τμήματα της γενικής παιδείας, των ομάδων προσανατολισμού και των ειδικοτήτων. Καμία συγχώνευση-κατάργηση σε Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα όλων των παιδιών να φοιτούν στα σχολεία της περιοχής τους  και να παρακολουθούν τα μαθήματα της  γενικής παιδείας και της  ειδίκευσης που επιλέγουν.
  4. Ισα δικαιώματα στην εργασία, στις άδειες, στη συνδικαλιστική δράση των μονίμων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  5. Να επανακαθοριστεί ο πίνακας των λανθασμένων προσλήψεων των αναπληρωτών της Ειδικής Αγωγής μετά το λάθος του Υπουργείου στις προσλήψεις αναπληρωτών του νομού μας.
  6. Κανένας αποκλεισμός των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου από το επίδομα ανεργίας.
  7. Να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή.
  8. Να καλυφθούν- με μαζικές και άμεσες προσλήψεις -οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης και της ένταξης των μαθητών με ειδικές ανάγκες.
  9. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας”.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει