ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟ: “Αν έρθει η Συμφωνία, δεν συνεχίζουμε”

187

«Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κυβερνητική συνεργασία εάν προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, αν και εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη έως τα μέσα του 2019» δήλωσε  χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο κ. Καμμένος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά διατύπωσε τρεις προτάσεις προς τον πρωθυπουργό, όπως είπε, στην περίπτωση που τελικώς πράγματι θα έλθει στη Βουλή η Συμφωνία αυτή. «Αν η Συμφωνία αυτή έλθει στη Βουλή, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή να συνεχίσουμε την παραμονή μας στην κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι αυτές οι τρεις προτάσεις; Να γίνει δημοψήφισμα -ενδεχόμενο που απέρριψε ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ- να γίνουν πρόωρες εκλογές ή να μετατεθεί η όποια συζήτηση μετά το τέλος της τετραετίας.

Το τελευταίο αποτελεί κατ’ ουσίαν μια νέα πρόταση του υπουργού Άμυνας, η οποία διευκολύνει μεν τον κ. Τσίπρα και την παραμονή του στην εξουσία μέχρι τέλους, αλλά θα γεννήσει αντιδράσεις από τους εταίρους, δεδομένου πως θα σημάνει μια αναμονή σχεδόν ενός έτους, την οποία μοιάζει απίθανο ν’ αποδεχθούν τόσο οι Σκοπιανοί όσο και οι διεθνείς εταίροι που πιέζουν εδώ και μερικούς μήνες για ταχεία λύση.

Άλλωστε, ο κ. Καμμένος άφησε εμμέσως αιχμές γι’ αυτό, ακόμη και με αποδέκτες στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «οι συνθήκες που προέκυψαν στα Σκόπια και η πολιτική που χάραξε ο κ. Κοτζιάς επιτάχυναν τις εξελίξεις».

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας φωτογράφισε ως χρόνο των εκλογών τον Μάιο του 2019, όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν: «Μέχρι τον Μάιο του 2019 τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα έχει γίνει (σ.σ.: οι συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ και η επανεξέταση τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών). Δεν μιλάμε για καμία ενδοκυβερνητική σύγκρουση μέχρι τότε» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τι είχε πει ο κ. Τσίπρας την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ; Ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, στο τέλος της τετραετίας, γιατί αυτή είναι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, όμως «όλα θα κριθούν από την πορεία των πραγμάτων».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει