Ο ΔΕΔΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ: “Ξεπεράσαμε τον κίνδυνο απένταξης”

391

Την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απένταξης του δρόμου της Μεσσαράς διατύπωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου υποδομών Γ. Δέδες ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Ηράκλειο, και σήμερα θα έχει συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και φορείς.

Χθες ο κ. Δέδες πραγματοποίησε επίσκεψη στο έργο κατασκευής του δρόμου και είχε μια αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη του εργοταξίου από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ κ. Φ. Καζάση αλλά και τον προϊστάμενο της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ, κ. Αγαπάκη. Ο κ. Δέδες εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με βάση το σχεδιασμό που έχει τεθεί είναι ρεαλιστικός ο στόχος της παράδοσης του έργου ως τις 20 Μαρτίου, παρά τις δυσκολίες και τα προσβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Όπως προκύπτει ο ανάδοχος του έργου κατέθεσε ένα επικαιροποιημένο και κοστολογημένο  χρονοδιάγραμμα εργασιών στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι χρόνοι υλοποίησης των εργασιών που εκκρεμούν. Μάλιστα εάν τηρηθούν κατά γράμμα τα χρονοδιαγράμματα, ο εργολάβος θα αμειφθεί με ένα μπόνους το οποίο ο νόμος προβλέπει στην εμπρόθεσμη παράδοση του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό ο εργολάβος έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα του έργου με διπλά συνεργεία ώστε να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με την κάλυψη του όγκου των εργασιών που εκκρεμούν.  Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το επίμαχο σημείο του έργου, που προσδιορίζεται στην  έξοδο του  στομίου της σήραγγας, όπου εκεί έχει τεθεί ως ημερομηνία ορόσημο για την εξέλιξη των εργασιών η 4η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο κ. Δέδες σε δηλώσεις του τόνισε την έντονη επιτάχυνση των εργασιών του έργου η οποία αφορά όπως είπε, σε κοινούς στόχους μεταξύ των εμπλεκομένων με το έργο μερών και ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου. «Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019 και θα είμαστε πλήρως συνεπείς απέναντι στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις.

Κανένας κίνδυνος απένταξης δεν υπάρχει για το έργο, διότι  δρομολογήθηκαν και λύθηκαν όλα τα τεχνικά προβλήματα, οι μελέτες και άλλα που απασχολούσαν από την αρχή το πολύπαθο αυτό έργο, ενώ παράλληλα υπάρχει καθαρό πλέον τοπίο σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και την αρχαιολογία και έχουν δοθεί στον ανάδοχο όλες οι απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις.

Έχουν γίνει επίσης όλες οι αναγκαίες μελέτες, οπότε, απρόσκοπτα προχωρούμε. Υπολείπεται μία μελέτη υδραυλικής εφαρμογής που θα αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των κατολισθήσεων που παρουσιάστηκε, η οποία θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μαζί με αυτή οριστικοποιείται το σύνολο των μελετών που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί το έργο» ανέφερε ο Γ.Γ. του Υπουργείου.

Πώς θα αντιμετωπισθούν οι αστοχίες

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης, οι τρεις αστοχίες που εμφανίστηκαν σε διαφορετικά σημεία του έργου που αφορούν σε περιορισμένης κλίμακας κατολισθήσεις, στα πρανή των δρόμων στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας στο Πανασσό και κοντά στον Απομαρμά…

Το πόρισμα που συνέταξε επιτροπή που συγκροτήθηκε για να εξετάσει τις αστοχίες,  έκρινε ότι δεν ευθύνεται ο ανάδοχος του έργου, και εκτιμά ότι αφενός η σαθρότητα του εδάφους και αφετέρου  έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τη χειμερινή περίοδο προκάλεσαν τις κατολισθήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ανάδοχος του έργου έχει κάνει κάποιες εκτιμήσεις σε σχέση με την αποκατάσταση των αστοχιών, ωστόσο επειδή το κόστος τους αξιολογήθηκε ως εξαιρετικά υψηλό, χθες αποφασίστηκε τα σημεία αυτά να ελεγχθούν από τεχνικό σύμβουλο του Υπουργείου, ο οποίος  θα αποτιμήσει τις ζημιές και θα προτείνει σενάρια αποκατάστασης. Τα σενάρια αυτά θα εξεταστούν από τον ΟΑΚ που θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις αποκατάστασης των αστοχιών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει