ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Έντονες διαμαρτυρίες από το Ρέθυμνο

216

Τη διαμαρτυρία αυτοδιοικητικών παραγόντων του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη νέα μοριοδότηση και τον καθορισμό των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων.

Για το θέμα αυτό η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Απασχόλησης της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Παρασύρης, απέστειλαν χθες επιστολή προς το Υπουργείο, σύμφωνα με την οποία, όπως επισημαίνει η κ. Λιονή, «είναι κοινή πεποίθηση όλων μας, τοπικών αρχών και εκπαιδευτικής κοινότητας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ότι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη μοριοδότηση – αποχαρακτηρισμό δυσπρόσιτων σχολείων του νομού, δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων λόγω υποστελέχωσης και ταυτόχρονα αποδυναμώνει τα περιφερειακά σχολεία». Τόσο η αντιπεριφερειάρχης όσο και ο κ. Παρασύρης αναφέρουν πως:

«Παρότι λήφθηκαν υπόψη για τη διαδικασία της μοριοδότησης κάποια κριτήρια, δεν είμαστε ωστόσο σε θέση να γνωρίζουμε τη βαρύτητα κάθε κριτηρίου για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και επιπρόσθετα θεωρούμε ότι αγνοήθηκαν παντελώς οι ιδιαιτερότητες της περιοχής Ρεθύμνου, οι οποίες σας είχαν επισημανθεί κατ’ επανάληψη, καθώς και οι ομόφωνες πρoτάσεις των ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου (4-4-17) και ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου για τη μοριοδότηση».

Όπως αναφέρουν, οι ιδιαιτερότητες αφορούν στο ότι το Ρέθυμνο είναι νομός της Κρήτης, νησιού απομακρυσμένο από τον κεντρικό κορμό, στην έλλειψη ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης του Ρεθύμνου με την κυρίως Ελλάδα, στο κακό επαρχιακό οδικό δίκτυο, στα υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής σε κάποιες περιοχές κ.ά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει