Αγιασμός με παρόντες και απόντες … και νηπιαγωγεία τρώγλες

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
Έτοιμα τα δημοτικά, με κενά η δευτεροβάθμια

346

Με τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς να βρίσκονται στις θέσεις τους, αλλά με απουσία αρκετών καθηγητών ακόμα, ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά. Στο Ηράκλειο, το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το κτηριακό, κυρίως για τα νηπιαγωγεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις παιδιά τεσσάρων και πέντε ετών κάνουν μάθημα σε τρώγλες.

Αν και το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι θα ισχύσει από τη φετινή χρονιά το νέο οργανόγραμμα που περιλαμβάνει καινούργιες δομές, το ισχύον καθεστώς πήρε παράταση ως το Φεβρουάριο του 2019.

Μεταξύ άλλων, έξι μηνών παράταση έλαβε και η θητεία των σχολικών συμβούλων, όπως αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Ως αιτολογικό της απόφασης, ο υπουργός Παιδείας προβάλλει το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης ή απόσπασης των Οργανωτικών Συντονιστών των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), των Προϊσταμένων των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) ή των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.

Πλήρεις δασκάλων, ελλείψεις σε καθηγητές

Ο κ. Δερμιτζάκης
Ο κ. Δερμιτζάκης

Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, κ. Δημήτρης Δερμιτζάκης, αναφέρει στην «Π» πως, σε επίπεδο Κρήτης, στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών τοποθετήθηκαν περισσότεροι  από κάθε άλλη χρονιά.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανοίξουν όλα τα σχολεία σε πρωινή ζώνη, όχι το ολοήμερο», αναφέρει. Τονίζει, όμως, ότι κενά έχουμε στο πιο νευραλγικό κομμάτι της ειδικής αγωγής, στην παράλληλη στήριξη.

Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει πως η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλήθηκε, για δέκατη χρονιά, να διαχειριστεί ένα τεράστιο όγκο αναπληρωτών. «Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνουν μέσα στη χρονιά μόνιμοι διορισμοί ούτως ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να είναι στα σχολεία οι δάσκαλοι», σημειώνει.

Για το μέτρο της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σχολιάζει πως αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά σε όλους τους Δήμους, τουλάχιστον από την ερχόμενη χρονιά.

Σημειώνεται πως στο Δήμο Ηρακλείου δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, ωστόσο απορροφήθηκαν στα σχολεία όλα τα προνήπια.

«Οφείλει η Πολιτεία παράλληλα να δώσει κονδύλια για να κτιστούν καινούργια νηπιαγωγεία διότι το κτηριακό στο Ηράκλειο είναι απαράδεκτο πανελλαδικά, τα παιδιά στεγάζονται σε τρώγλες», αναφέρει.

Τέλος, σημειώνει πως «δεν θέλουμε να χάσει κανείς βρεφονηπιοκόμος την εργασία του» και αναφέρει πως θα «ανοίξουν» και άλλες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αν τα παιδιά 4 ετών φοιτούν στο νηπιαγωγεία και οι σταθμοί δέχονται παιδιά από ενός έτους.

ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης.
O κ. Γιάννης Αστρινάκης

Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης, αναφέρει πως η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει σήμερα με καλύτερες προϋποθέσεις, σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ωστόσο, στην Κρήτη υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών, αφού το ποσοστό κάλυψης άγγιξε το 40% με 50%. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ελπίζει να γίνει το ταχύτερο δυνατό η δεύτερη φάση πρόσληψης των αναπληρωτών, για να κυλήσει ομαλά η χρονιά.

«Περιμένουμε αυτή τη χρονιά να μπει επιτέλους μια διαδικασία αλλαγής των αναλυτικών προγραμμάτων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, να γίνουν  ανάλογα με τα διεθνή δεδομένα.

Οι αλλαγές πρέπει  να δρομολογηθούν για του χρόνου, στην Α’ και τη Β’ Λυκείου για να βοηθήσουν το σύστημα και τη Γ΄τάξη. Το στοίχημα για το λύκειο είναι οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, αλλιώς το νέο εξεταστικό που θέλει το Υπουργείο θα αποδειχτεί και αυτό μια αυταπάτη», σημειώνει.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει