ΕΞΩΔΙΚΟ: Νέο βέτο για τις λαϊκές

Αντίδραση απ’ όλους

312

Μπλεγμένο κουβάρι θυμίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή σε σχέση με το θέμα των λαϊκών αγορών.

Τα μέτωπα που υπάρχουν είναι πάρα πολλά, με τις διαμαρτυρίες να έρχονται τόσο από τα Καμίνια, όσο όμως και από την Αλικαρνασσό και το Μασταμπά.

Το «βέτο» μάλιστα του διευθυντή των φυλακών Αλικαρνασσού για λειτουργία λαϊκής σε παρακείμενο χώρο από το σωφρονιστικό κατάστημα, ήρθε να ναρκοθετήσει την έναρξη προσπάθειας από τη δημοτική αρχή, για οργανωμένους και μόνιμους χώρους λαϊκών.

Αυτό όμως φαίνεται πως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, αφού ένα νέο εξώδικο προς το δήμαρχο Ηρακλείου και τους αρμόδιους αντιδημάρχους για την οδό Παρασκευοπούλου στον Μασταμπά, έρχεται να προστεθεί στα πολλαπλά προβλήματα.

Το εξώδικο υπογράφεται από συνολικά 103 κατοίκους κι επαγγελματίες της οδού Παρασκευούπουλου, οι οποίοι εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός ότι η λαϊκή παραμένει επί 3,5 χρόνια στο ίδιο σημείο παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής, στην έναρξη λειτουργίας της ότι θα τηρούνταν αυστηρά το 18μηνο που προβλέπεται από το νόμο.

«Η μεταφορά της λαϊκής στην οδό Παρασκευοπούλου τον Μάιο 2015 αποφασίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να έχει τεθεί το σχέδιο σε καμιά διαβούλευση βραχείας διάρκειας προς τους ενδιαφερόμενους φορείς,  ούτε και να έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ποιότητας ζωής του Δήμου Ηρακλείου, γιατί δεν μπορούμε να θεωρήσουμε διαβούλευση την ερώτηση μόνον μερικών επαγγελματιών της οδού, οι οποίοι όμως δεν διέμεναν στην οδό αυτή, απλά λειτουργούν την επιχείρησή τους» αναφέρεται στο σχετικό εξώδικο των κατοίκων, με την επισήμανση ότι  «οι μόνιμοι κάτοικοι και η πλειοψηφία των επαγγελματιών δεν ερωτήθηκαν ποτέ».

Στο εξώδικο παράλληλα αναφέρεται, πως εκτός από το χρόνο που έχει υπερβεί κατά πολύ το 18μηνο, δεν έχει «ληφθεί καμιά μέριμνα ούτε για τις εισόδους γκαράζ, ούτε για είσοδο και διέλευση ασθενοφόρου ή οχήματος της πυροσβεστικής, ούτε για την ομαλή και άνετη διέλευση των κατοίκων και την λειτουργία των καταστημάτων».

Οι κάτοικοι τονίζουν πως κάθε Τετάρτη είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ενώ υποστηρίζουν πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οχήματα κατοίκων έχουν βρεθεί φθαρμένα.

Υπενθυμίζεται ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η δημοτική αρχή και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς επιχειρούν να βρουν λύσεις για το θέμα, ωστόσο προς το παρόν η λαϊκή παραμένει στην Παρασκευοπούλου. Η τελική λύση που έχει προταθεί από τη δημοτική αρχή, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει αφού αποτελεί τη βάση για έναρξη μιας συζήτησης, σχετίζεται με την οδό Λυκείου, που ουσιαστικά «κλείνει» το θέμα της λαϊκής στον Μασταμπά, μεταφέροντάς τη στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στο προάστιο Κορώνι Μαγαρά.

Όπως φαίνεται όμως από τις εξελίξεις, η δημοτική αρχή βρίσκεται μέσα σε μια δίνη αντιδράσεων χωρίς τέλος, καθώς σε καθεμιά πρόταση της για αλλαγή, προκύπτουν δεκάδες προβλήματα κι ενστάσεις που δημιουργούν ένα καυτό σκηνικό. Σύμφωνα με την παραδοχή και των συναρμόδιων αντιδημάρχων, τα ζητήματα των λαϊκών χρήζουν μιας συνολικότερης προσέγγισης, μέσα από την αναζήτηση σταθερών χώρων με όλες τις απαραίτητες υποδομές, που θα εξυπηρετούν δημότες και παραγωγούς, αλλά παράλληλα δεν θα επιβαρύνουν συνοικίες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει