“11 παρεμβάσεις που αλλάζουν τη χώρα” εξήγγειλε ο Τσίπρας

161

Με 11 παρεμβάσεις ελαφρύνσεων και μεταρρυθμίσεων ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε από τη ΔΕΘ το όραμα που έχει για την Ελλάδα. Το όραμα Τσίπρα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα εργασιακά, τα φορολογικά, τα ασφαλιστικά, αλλά και τη δέσμευση για άμεση επιστροφή των αναδρομικών από τις μνημονιακές κρατήσεις και περικοπές που έγιναν στους ένστολους, τους δικαστικούς και τους πανεπιστημιακούς (ειδικά μισθολόγια).

Επίσης, περιλαμβάνει προσλήψεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις εξαγγελίες έχουν μελλοντικό χαρακτήρα κι εφαρμογή από το 2020 κι έπειτα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις διαρροές του Μαξίμου τις προηγούμενες μέρες για «πλάνο τετραετίας» και ταυτόχρονα ενισχύει την εκτίμηση ότι πρόκειται για προεκλογικές ανακοινώσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως τη συνταγματική αναθεώρηση, η διαδικασία της οποίας θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, είπε ότι θα γίνει ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, αλλά και σε εξαγγελίες για τη Θεσσαλονίκη, με κορυφαία αυτή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Επίσης, ως προς την οικονομία, έθεσε ως μεγάλο στόχο τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% σε βάθος πενταετίας και την ανάσχεση του brain drain με οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή νέων επιστημόνων στην Ελλάδα, ενώ επ’ αφορμή της παρουσίας του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου στη Θεσσαλονίκη, αφού οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ, τόνισε την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Τα 11 σημεία που ανέλυσε ο Αλ.Τσίπρας

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το 2019 και το 2020. Το μέτρο θα νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, θα αλλάξει και η δομή του φόρου, ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200 ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού εντός του 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία, με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς-ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

 

ΝΔ: “Θρασύς στα ψέματα, δειλός στην αλήθεια”

Έντονη ήταν η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων σε όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρσησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Θρασύς στα ψέματα, δειλός στην αλήθεια. Η χθεσινή αγγαρεία – ομιλία και η σημερινή (χθεσινή) συνέντευξη Τύπου του απερχόμενου πρωθυπουργού απέδειξε αυτό που έχουν καταλάβει πια όλοι οι Έλληνες. Ότι θα κάνει και θα πει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα του λίγους ακόμη μήνες», σχολίασε η ΝΔ με αφορμή τη χθεσινή  συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η Πειραιώς πρόσθεσε: Ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι είχε σχέδιο από το 2015, ενώ έφερε δύο αχρείαστα μνημόνια και ζημίωσε την Ελλάδα με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ. Είχε το θράσος να υποστηρίξει και πάλι τη συμφωνία που παραχωρεί στα Σκόπια «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα», ενώ την απορρίπτει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

Είχε το θράσος να τάξει φοροελαφρύνσεις, ενώ κατέστρεψε συνειδητά τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησε όλους τους Έλληνες. Και δεν είχε το θάρρος να απαντήσει στο ερώτημα που έχουν όλοι οι Έλληνες: Ήξερε ή δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί όταν έδινε την τηλεοπτική παράσταση το βράδυ της μεγάλης καταστροφής;

Σήμερα ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι εκτός από ανίκανος και επικίνδυνος, είναι θρασύς στα ψέματα και δειλός στην αλήθεια».

ΚΙΝΑΛ: “Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα”

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκεί το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και τον κατηγορεί για παρουσίαση εικονικής πραγματικότητας.

«Ο κ. Τσίπρας συνέχισε μονότονα να παρουσιάζει εικονική πραγματικότητα για την χώρα.

Τίποτε το καινούργιο, μόνο τα γνωστά ψέματα που με άνεση εκστομίζει» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει: «Ίσως το μόνο αξιοσημείωτο με τις αναφορές του για τις εκλογές, είναι ότι επιτέλους κατάλαβε ότι ο χρόνος της κυβέρνησής του τελειώνει».

Στ. Θεοδωράκης:  “Η Θεσσαλονίκη είναι  μία παραμυθούπολη για τον πρωθυπουργό”

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Άγνωστο γιατί ο κ.Τσίπρας θεωρεί τη Θεσσαλονίκη ως μια παραμυθούπολη. Προπύργιο μιας παραμυθοχώρας με νάνους πολίτες, που μαγεύονται από ένα νέο πριγκιπόπουλο που καταφθάνει φορτωμένο με χρυσό και διαμάντια. Και τι ζητάει; Μόνο τη γεροντοκόρη την Εξουσία.

Επαναφέρω, λοιπόν, την πρόταση που έκανα μόλις εμφανίστηκε το Ποτάμι. Να σταματήσουν οι μονόλογοι στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους άλλους αρχηγούς να μετέχουν σε «τραπέζια δημιουργικής αντιπαράθεσης».

Σχόλιο της Ένωσης Κεντρώων

«Στην συνέντευξή του στην ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας πίσω από μια επιφανειακή δημοκρατικότητα επιχείρησε να κρύψει τον προσωπικό και κυβερνητικό αυταρχισμό του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και προσθέτει.

«Για την ονομασία των Σκοπίων δήλωσε ότι κατανοεί όσους έχουν αντίθετη άποψη, αλλά ο ίδιος θα προχωρήσει με το ζόρι στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην τελευταία ερώτηση, δήλωσε ότι οι αγρότες λαμβάνουν τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις εγκαίρως. Του προτείνουμε να επισκεφθεί τη Νάουσα Ημαθίας να δει την οργή των αγροτών προς το πρόσωπό του. Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με τον απλό κόσμο και όσο παραμένει στην εξουσία καταστρέφει την χώρα και τον εαυτό του».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει