Σχέδιο… επειγόντως για το κέντρο!

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

1.597

Στα… χαρακώματα βρίσκεται από χθες επίσημα, Δήμος Ηρακλείου και ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ, αφού τα αρμόδια συνεργεία της δημοτικής αρχής άρχισαν τις καθαιρέσεις των παράνομων κατασκευών στο κέντρο της πόλης.

Οι καθαιρέσεις άρχισαν από τον πεζόδρομο της Αγίου Τίτου με τη συνδρομή κλιμακίων της δημοτικής αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, αφού οι περισσότεροι καταστηματάρχες είτε δεν βρίσκονταν στις επιχειρήσεις τους  είτε είχαν αρχίσει από μόνοι τους τις απομακρύνσεις των παράνομων κατασκευών.

Άρχισαν από χθες οι καθαιρέσεις των παράνομων κατασκευών
Άρχισαν από χθες οι καθαιρέσεις των παράνομων κατασκευών

Παρά τα όσα εκτυλίχθηκαν ωστόσο, χθες και παρά το γεγονός πως η δημοτική αρχή άρχισε, έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς τις διαδικασίες, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών τονίζουν πως θα διεκδικήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους προκειμένου να ανατρέψουν, στο πλαίσιο της νομιμότητας, τις πράξεις της δημοτικής αρχής.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή παράλληλα τονίζει ότι συνολικά οι ιδιοκτήτες ως σύνδεσμος πια, θα προχωρήσουν σε προσφυγές για αναστολές αποφάσεων, προκειμένου να υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν προσφύγει στο διοικητικό Εφετείο, έχοντας επιτύχει αναστολή εφαρμογής των αποφάσεων για καθαίρεση των παράνομων κατασκευών.

καθαιρέσεις των παράνομων κατασκευών στο κέντρο

Στην όλη εξέλιξη της διαδικασίας πάντως, φαίνεται ότι δημοτική αρχή και ιδιοκτήτες δεν έχουν καταφέρει να βρουν κάποιο σημείο σύγκλισης, αφού ο δήμαρχος Ηρακλείου κάνει λόγο από τη μία πλευρά για εφαρμογή του νόμου και δικαιοσύνη απέναντι σε όλους τους ιδιοκτήτες, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες αναφέρονται στις στρεβλώσεις του νομικού πλαισίου, που εφόσον εφαρμοστούν κατά γράμμα, θα πρέπει να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα επισιτισμού και διασκέδασης μέσα στην πόλη.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι τωρινό, αφού διαχρονικά τίθενται τα σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν, ωστόσο το μόνο δεδομένο είναι πως τα προηγούμενα χρόνια, η λειτουργία των καταστημάτων επαφίονταν στην ανοχή των δημοτικών αρχών.

Το φλέγον πάντως ζήτημα, το οποίο προκύπτει ως απότοκο της συγκεκριμένης διαμάχης, έχει να κάνει με την αναγκαιότητα ενός συνολικού σχεδιασμού για την καρδιά της πόλης, όπου θα ορίζονται μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και θα υπάρχουν περιθώρια για την επιχειρηματικότητα, σε ένα πλαίσιο αφενός συμβιβασμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά και αφετέρου πλήρους τήρησης της νομιμότητας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει