“Πακέτο” Τσίπρα και… δώρα Αμερικανών στην 83η ΔΕΘ

298

Η 83η ΔΕΘ της μεταμνημονιακής εποχής ανοίγει τις πύλες της σήμερα, έχοντας παράλληλα έντονο προεκλογικό άρωμα! Τα βλέμματα του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου είναι στραμμένα στο  μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο θα λάβει χώρα από σήμερα έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2018.

Από σήμερα η «καρδιά» της χωράς χτυπά στη Συμπρωτεύουσα, όπου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, για την οικονομία, την κοινωνία, τα εθνικά θέματα  και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Κι ενώ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει ένα μεγάλο πακέτο παροχών, ήδη στην αντιπολίτευση «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους, με σκοπό να υπενθυμίσουν τα όσα είχε εξαγγείλει πέρυσι ο πρωθυπουργός και δεν υλοποίησε.

Η Θεσσαλονίκη, λόγω της συμμετοχής της Αμερικής με δεκάδες περίπτερα ως τιμώμενης χώρας, είναι αστυνομοκρατούμενη, όχι μόνο από Έλληνες αστυνομικούς, αλλά και από μυστικούς πράκτορες του FBI και της CIA.

Χθες πάντως, από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, φάνηκε η σημασία που έχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την έξοδο από την κρίση.

ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Με “δώρα” ο Αλέξης στη ΔΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη χτυπά από σήμερα η «καρδιά» της χώρας όπου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα για την οικονομία, την κοινωνία, τα εθνικά θέματα  και την ανάπτυξη της Ελλάδας στη διάρκεια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης, με έντονο το προεκλογικό άρωμα.

Κι ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει ένα μεγάλο πακέτο παροχών, ήδη στην αντιπολίτευση «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους, με σκοπό να υπενθυμίσουν τα όσα είχε εξαγγείλει πέρυσι ο πρωθυπουργός και δεν υλοποίησε.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει σε εξαγγελίες που θα αφορούν μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τα εργασιακά. Μεγάλο ερώτημα εξακολουθεί να είναι τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις και πώς θα διατυπωθούν οι ανακοινώσεις, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους δανειστές. Πάντως, όλα συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην εφαρμόσει την περικοπή από 1/1/2019.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται η η εξαγγελία για μείωση έως 30%, η οποία θα γίνει σε δύο δόσεις (μία το 2019 και μία το 2020).

Πληροφορίες θέλουν επίσης την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, ενώ θεωρείται σίγουρη η επιδότηση ενοικίου για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Επίσης, θεωρείται σίγουρη η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, αναμένεται μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%. Ακόμη, οι πληροφορίες θέλουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το 20% στο 15%.Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως στο Reuters ότι η  κυβέρνηση θα κάνει στροφή σε πιο αναπτυξιακή πολιτική, αλλά είναι αποφασισμένη να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

«Κανένα από τα μέτρα (που θα ανακοινωθούν από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ) δεν θα θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» επισημαίνει χαρακτηριστικά  κυβερνητικός αξιωματούχος  στο πρακτορείο.

Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει το Reuters, ευελπιστεί ότι δεν θα εφαρμόσει τελικά το νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις, που έχει σχεδιαστεί για το 2019, καθώς υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Υπενθυμίζει δε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν ήδη μειωθεί 12 φορές από το 2010.

Πέραν των οικονομικών θεμάτων, σχολιάζει το Reuters, θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να υπεραμυνθεί και της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, για την οποία και έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο.

Το πρόγραμμα  του πρωθυπουργού

Σήμερα το πρωί  ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, όπου θα κάνει επίσημη πρεμιέρα το «Ασημένιο Βέλος», το τρένο που θα πραγματοποιεί μελλοντικά το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 3,5 ώρες.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη επίσκεψή του στη ΔΕΘ, όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση και ξενάγηση στα περίπτερα.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι προγραμματισμένη για το βράδυ του Σαββάτου, στις 20:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Τέλος, αύριο  θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 13:00.

 

συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Η συνάντηση με τον υπουργό Ρος

Τη σημασία που έχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την έξοδο από την κρίση και μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής καταδεικνύει η χθεσινή  συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνιστά αδιαμφισβήτητο μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της η μεγάλη παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων και αξιωματούχων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στη φετινή 83η ΔΕΘ, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση έγινε χθες το απόγευμα. Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον με περισσότερη τάξη και ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα και νιώθει χαρά που η κατάσταση στη χώρα αλλάζει. Είπε ότι το μομέντουμ είναι σημαντικό για τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν την Ελλάδα.

“Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έμειναν στον συμβολισμό της τιμώμενης χώρας, αλλά την αντιλαμβάνονται ως αφετηρία για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες” τόνιζαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας τα εξής: Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου τέθηκαν  στο τραπέζι τόσο η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας όσο και η διερεύνηση των τομέων εκείνων για τους οποίους υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, καθώς έγινε αναφορά στα εγχειρήματα καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και τις start ups επιχειρήσεις. Όπως είναι γνωστό, στη φετινή ΔΕΘ κατέχουν ξεχωριστή θέση τα καινοτόμα εγχειρήματα, καθώς είναι σημαντική η για πρώτη φορά τόσο πολυπληθής παρουσία- 120 στο σύνολο – startups επιχειρήσεων, οι οποίες φιλοξενούνται στο Περίπτερο 12 της ΔΕΘ, με τίτλο “Digital Greece”.

Υπήρξε επίσης  και συνάντηση του κ. Ρος με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο, με απόφαση των δύο ηγετών, και συζητήθηκαν  τα βήματα που έγιναν , όπως και οι επόμενες ενέργειες.

 

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στη ΔΕΘ

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών

Περισσότερες από 60 εταιρείες -μεταξύ αυτών και κάποιες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πολυεθνικές- θα βρίσκονται στο Αμερικανικό Περίπτερο στην 83η ΔΕΘ από  σήμερα έως τις 16 Σεπτεμβρίου, στην οποία τιμώμενη χώρα εφέτος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το περίπτερο 13, το μεγαλύτερο της ΔΕΘ, που θα φιλοξενήσει την αμερικανική συμμετοχή αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης του οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος αλλά και των απλών επισκεπτών, καθώς θα δώσουν το “παρών” γνωστές εταιρείες-κολοσσοί της πληροφορικής και της τεχνολογίας, της άμυνας, της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και εκπαιδευτήρια, ακόμη και εταιρείες ψυχαγωγίας.

Στο πλαίσιο της αμερικανικής απόβασης, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί υψηλόβαθμη κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross αλλά και μεγάλη επιχειρηματική αποστολή καθώς και μεμονωμένοι CEOs μεγάλων εταιρειών.

Σύμφωνα με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, που διοργανώνει τη συμμετοχή των ΗΠΑ, με 55 περίπτερα και συνολικά 62 εταιρείες και φορείς έχουν καλυφθεί εξ ολοκλήρου και τα 6.000 τμ του περιπτέρου, ενώ έχουν προβλεφθεί και χώροι όπου θα πραγματοποιούνται σεμινάρια, συναντήσεις και παρουσιάσεις.

 

ΔΕΘ: “Αστακός” η Θεσσαλονίκη, που ελέγχεται και από το FBI

“Αστακός” η Θεσσαλονίκη, που ελέγχεται και από το FBI

Πράκτορες του FBI, ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα, drones, 67 διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ (ελαφρά και σκληρά ΜΑΤ) και συνολικά 5.500 αστυνομικοί συνθέτουν το παζλ των μέτρων ασφαλείας για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα τα μέτρα της Τροχαίας θα είναι αυστηρά και θα κλείσουν δρόμοι, ενώ σε πολλά σημεία απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση.

Οι διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Επειδή τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ, στις συνήθεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική έρχονται να προστεθούν και οι αντιδράσεις, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, για τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου αποφασίστηκε τα μέτρα να είναι αυστηρά και να «προλαμβάνουν» τα ενδεχόμενα επεισόδια πριν από την έναρξή τους.

Στη σύσκεψη μάλιστα μετείχαν και αξιωματούχοι του FBI και της CIA, που βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις κάμερες και τα συστήματα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να σχεδιάσουν και εκείνοι τα μέτρα προστασίας της αμερικανικής αποστολής στη ΔΕΘ, καθώς το περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι το μεγαλύτερο της Έκθεσης, ενώ στην πόλη θα βρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Οι πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής, της Ασφάλειας και της Κρατικής λένε ότι οι διαμαρτυρίες και οι πορείες στη ΔΕΘ θα είναι ιδιαίτερα δυναμικές και έτσι τα στελέχη πρέπει να έχουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 67 διμοιρίες ΜΑΤ το Σάββατο που ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε παραγωγικούς φορείς, όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διαθέτει 18.

Συνολικά, θα μετέχει ή θα βρίσκεται σε επιφυλακή όλη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από περίπου 4.200 άτομα, καθώς έχουν κοπεί ρεπό και έχουν ανακληθεί άδειες, περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί από Αθήνα και άλλες περιοχές που θα διαμείνουν για πολλές ημέρες στην πόλη, ενώ καθημερινά θα κινείται μεγάλος αριθμός δυνάμεων από γειτονικούς νομούς, που στη συνέχεια θα επιστρέφουν στη βάση τους.

Παράλληλα καθόλη τη διάρκεια της ΔΕΘ, πράκτορες της CIA και του FBI θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ και η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τι λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Στα «περσινά επίπεδα περίπου, με μια αύξηση της τάξης του 10%», κυμαίνεται ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ), όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Χρονόπουλος επισήμανε ακόμη ότι σκοπός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να διαφυλάξει τον οικονομικό, εμπορικό και πολιτικό χαρακτήρα ενός διεθνούς γεγονότος, όπως είναι η ΔΕΘ. «Το κριτήριο για τον σχεδιασμό των μέτρων είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό. Σταδιακά γίνεται η ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων.

Έχει αρχίσει από την Τετάρτη με αποκορύφωμα το Σάββατο που θα γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού και τα εγκαίνια της ΔΕΘ» διευκρίνισε. Ο κ. Χρονόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι εμφανής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά ταυτόχρονα και διακριτική» και τόνισε πως «κύριο μέλημά μας είναι η μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των συμπολιτών μας.

Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, θα δίνουμε τους δρόμους άμεσα μόλις ελευθερώνονται, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Καλό όμως είναι να αποφύγουν οι πολίτες να πάρουν το αυτοκίνητό τους στο κέντρο, τουλάχιστον το Σάββατο».

Αναφερόμενος δε στις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν και περικλείονται στα μέτρα, όπως η χρήση ελικοπτέρου και drones, είπε πως «σε ένα τέτοιο σπουδαίο και σημαντικό γεγονός όπως η ΔΕΘ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία, με γνώμονα πάντα την αποτελεσματικότητα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει