Καβγάς για την έγκυο εργαζόμενη στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ

582

Μία έγκυος εργαζόμενη στην καθαριότητα στον ΟΑΕΔ ήταν αφορμή για τον καβγά ανάμεσα στον Οργανισμό και το Σωματείο Εργαζομένων από το Ηράκλειο.

Την περασμένη Πέμπτη, το Σωματείο Εργαζομένων στην Καθαριότητα Ηρακλείου κατήγγειλε ότι οι 478 καθαρίστριες  που προσλήφθηκαν με 8μηνη σύμβαση για 4ωρη εργασία  στα κτήρια  του ΟΑΕΔ είναι απλήρωτες και χωρίς ένσημα από τον περασμένο Μάιο.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση ανέφερε ότι «σα να μην έφταναν αυτά μαθαίνουμε από καταγγελία που έγινε στο σωματείο μας από εργαζόμενη ότι τουλάχιστον για το ΙΚΑ Ηρακλείου είναι και ανασφάλιστες για πέντε μήνες και  συγκεκριμένα η εργαζόμενη   που είναι έγκυος στον 8ο μήνα κατήγγειλε στο σωματείο μας ότι το ΙΚΑ δεν τη βγάζει  σε άδεια τοκετού καθώς δεν πληρεί τις προϋποθέσεις μιας και για τους μήνες που δουλεύει για τον ΟΑΕΔ δεν φαίνονται ένσημα».

Χθες, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζομένους στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ ενώ αναφερόταν και στην περίπτωση της εγκύου.

Διαψεύδει ο Οργανισμός

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κ. Μαρία Καραμεσίνη, διέψευσε την είδηση ότι εργαζόμενη στην καθαριότητα στον ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο είναι ανασφάλιστη.  Παράλληλα, διέψευσε ότι η εν λόγω εργαζόμενη διεκδικεί άδεια μητρότητας από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), «όπως γράφτηκε ψευδώς σε πολλά δημοσιεύματα», ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν πολιτικές στοχεύσεις από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Όπως είπε, η συγκεκριμένη εργαζόμενη, η οποία προσλήφθηκε από τον ΟΑΕΔ με κανονική σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου τον περασμένο Μάρτιο, διεκδικεί επίδομα τοκετού. Διευκρίνισε δε ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε προκήρυξη για πρόσληψη εργαζομένων- ανδρών και γυναικών -στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς τη διαμεσολάβηση εργολάβων. «Μάλιστα, η συγκεκριμένη γυναίκα από τις 21 Αυγούστου είναι σε άδεια μητρότητας και, όσα άλλα λέγονται, δεν ευσταθούν» δήλωσε η κ. Καραμεσίνη, επισημαίνοντας ότι και, πριν από την άδεια μητρότητας, ο ΟΑΕΔ της χορήγησε έναν μήνα άδεια για επαπειλούμενη κύηση.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι από τον ΕΦΚΑ απάντησαν στην εργαζόμενη ότι δεν της έχει καταβληθεί το επίδομα τοκετού, καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα ένσημα και «αυτό συμβαίνει, επειδή δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα αρκετών μηνών τριών έως τεσσάρων μηνών στο σύνολο των εργαζομένων καθαριότητας, σε 478 άτομα, τα οποία προσλάβαμε με βάση το συγκεκριμένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για τον απλούστατο λόγο ότι, αυτήν τη στιγμή, δεν έχει εγκριθεί και, από τον Ιούλιο, αρνήθηκε η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να πληρωθούν, να εγκρίνει το ένταλμα πληρωμής.

Άρα, δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα και δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτά τα δεδουλευμένα. Επομένως, δεν έχουν ενεργοποιηθεί αυτά τα δικαιώματα, όχι ότι δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε. Ωστόσο, τόνισε δε ότι όλοι θα πάρουν αναδρομικά μισθούς και επιδόματα.

Για το κώλυμα στην καταβολή μισθών, απάντησε ότι ευθύνεται η πλευρά των εργολαβικών εταιρειών που προσπάθησε να μπλοκάρει την εξέλιξη του διαγωνισμού, μέσω της δικαστικής οδού και η δεύτερη επίθεση που δέχτηκε ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, ήταν «από την πλευρά της επιτρόπου η οποία επικαλέστηκε μη νομιμότητα της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, όταν το ίδιο το ΑΣΕΠ δεν είχε καμία αντίρρηση με τη διαδικασία και, μάλιστα, προχώρησε στην εκδίκαση των ενστάσεων με βάση τη διαδικασία την κανονική και την προβλεπόμενη».

«Αυτήν τη στιγμή, έχει μπλοκαριστεί η διαδικασία πληρωμής. Εγώ από τη δική μου πλευρά έκανα διαπιστωτική πράξη για όλες τις οφειλές των εργαζομένων όχι μόνο μέχρι τον Ιούνιο που ήταν το ένταλμα, που αντιστοιχούσε στην περίοδο του εντάλματος, αλλά μέχρι τις 31 Αυγούστου, ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία και να επιταχυνθεί, ώστε σε έναν μήνα από τώρα να έχουν πληρωθεί όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον καθαρισμό» υπογράμμισε η κ. Καραμεσίνη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει