Η γνωριμία με τον Θεό: Του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου

Κάθε Σάββατο - Με οδηγό τους Πατέρες

126

Με πόνο ψυχής ο Όσιος Σιλουανός παρακαλεί τους ανθρώπους όλων των εποχών να προσευχηθούν για τις αμαρτίες τους και να κλάψουν γι’ αυτές. Να τον ακούσουμε: Ω, όλοι οι άνθρωποι, προσευχηθείτε και κλάψετε για τις αμαρτίες σας, για να σας συγχωρήσει ο Κύριος.

Οπου υπάρχει άφεση αμαρτιών, εκεί βρίσκεται η ελευθερία της συνειδήσεως και η αγάπη, έστω και λίγη. Ο Κύριος μας έδωσε την εντολή να αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η αληθινή ελευθερία: η αγάπη για το Θεό και τον πλησίον.

Εδώ βρίσκεται και η ελευθερία και η ισότητα. Στην κοσμική τάξη είναι αδύνατο να υπάρξει ισότητα, αυτό όμως δεν έχει σημασία για την ψυχή.

Δεν μπορεί να είναι ο καθένας βασιλιάς ή άρχοντας πατριάρχης ή ηγούμενος ή διοικητής. Μπορεί όμως ο καθένας σε όποια τάξη κι αν ανήκει, ν’ αγαπάει τον Θεό και να είναι ευάρεστος σ’ Εκείνον κι αυτό είναι το σπουδαίο. Και όσοι αγαπούν περισσότερο το Θεό στη γη, θα έχουν περισσότερη δόξα στη βασιλεία των Ουρανών και θα είναι πιο κοντά στον Κύριο.

Ο καθένας θα δοξαστεί κατά το μέτρο της αγάπης του. Η θεία χάρη δεν αφαιρεί την ελευθερία, αλλά συνεργεί μόνο στην εκπλήρωση των εντολών του Θεού. Ο Αδάμ βρισκόταν στην κατάσταση της χάριτος, αλλά δεν του αφαιρέθηκε το αυτεξούσιο.

Οι άγγελοι παραμένουν επίσης στο Άγιο Πνεύμα, αλλά δεν τους έχει αφαιρεθεί η ελεύθερη βούληση. Ο Κύριος έδωσε στη γη το Άγιο Πνεύμα και όσοι το έλαβαν  αισθάνονται τον παράδεισο μέσα τους.

(Συνεχίζεται)

Εμμανουήλ Λιοδάκης ιεροκήρυκας

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει