Μια χώρα χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μπούσουλα

344

Τώρα που πέρασε ένα μικρό χρονικό διάστημα και σε ένα βαθμό ηρέμησε η μεγάλη αναταραχή των πρώτων ημερών, για τη μεγάλη πυρκαγιά που έγινε στο ΜΑΤΙ Αττικής, η οποία  προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές και στοίχισε την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών,   μπορούμε να δούμε και να κρίνουμε τα πράγματα με περισσότερη νηφαλιότητα.

Τις ευθύνες λοιπόν μπορούν να τις εντοπίσουν τα αρμόδια κρατικά όργανα,   αλλά η Πολιτεία όμως  πρέπει να δει τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή την τεράστια καταστροφή και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα,  προκειμένου να προλάβει το επόμενο επεισόδιο.

Οι αιτίες βέβαια είναι πολλές και ανήκουν  διαχρονικά  σε πολλούς, με πρώτη και κύρια την ίδια την Πολιτεία, η οποία επέτρεψε την άναρχη δόμηση μέσα σε δάση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στενοί δρόμοι, οι οποίοι καθιστούν δύσκολη τη μετακίνηση των πολιτών  με μηχανοκίνητα μέσα. Αφού και ένα μόνο όχημα να υποστεί κάποια βλάβη ή να εγκαταληφθεί στη μέση του δρόμου η κυκλοφορία διακόπτεται.

Για την αντιμετώπιση λοιπόν της φωτιάς, χρειάζεται να παίρνονται κυρίως προληπτικά μέτρα, όπως είναι ο καθαρισμός του χώρου από ξερά χόρτα διότι η πυρκαγιά που βρίσκονταν από το Νταού  Πεντέλης και  ο δράστης ή οι δράστες οι οποίοι προκάλεσαν αυτή τη φοβερή καταστροφή εξ αμελείας ή εκ προθέσεως, δεν έβαλαν φωτιά  στην κορυφή κάποιου δέντρου αλλά στα ξερά χόρτα,  που βρισκόταν στο έδαφος και στη συνέχεια μεταδόθηκε σε ολόκληρη την περιοχή. Γι’ αυτό οι Δήμοι οφείλουν να καθαρίζουν τους χώρους  της περιοχής τους από τα ξερά χόρτα     κατά τους θερινούς μήνες.

Η φωτιά μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά το αρχικό στάδιο με μηχανικά μέσα, πυροσβεστικά οχήματα, αεροπλάνα και με πυροσβέστες, όταν όμως δεν προληφθεί στο ξεκίνημα της και συντρέχοντος και του ισχυρού ανέμου,  ο οποίος  τρέχει με μεγάλη ταχύτητα,  για να βοηθήσει το έργο της φωτιάς, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αναίμακτα η κατάσβεσή της.

Πυρκαγιές με ανθρώπινα θύματα είχαμε πριν μερικά χρόνια  στη Ηλεία, σήμερα στο Μάτι Αττικής και αύριο πιθανώς κάπου αλλού και πρέπει τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται πολιτικά το θέμα,  γιατί κάθε αγίου είναι και μια μέρα.

Το θέμα των πυρκαγιών δεν είναι μόνο πολιτικό, όπως προσπαθούν κάποιοι να το εμφανίσουν, είναι και Εθνικό  και οφείλουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να συμβάλλουμε για την αντιμετώπιση του.  Όταν κάποιος καίει ξερά χόρτα στο χωράφι του ή όταν πετά το αναμμένο τσιγάρο στην άκρη του δρόμου και γίνεται πρόξενος  πυρκαγιάς, όταν το Κράτος νομιμοποιεί αυθέρετα κτίσματα μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, τότε ποιος φταίει.

Επίσης όταν κτίζονται σπίτια μέσα σε δάση χωρίς οικοδομική άδεια και αφήνουν στενούς δρόμους,  που εμποδίζουν ακόμη και τη διάβαση των πεζών, ή μέσα σε ρέματα που παρεμποδίζουν τη διάβαση των ομβρίων υδάτων, όπως συνέβη πέρυσι στη Μάντρα Αττικής, είναι φυσικό να έχομε προβλήματα και μετά να λέμε ότι φταίει ο κακός θεός και όχι το κακό μας το κεφάλι.

Η πυρκαγιά στο Μάτι συγκρίνεται με τις καταστροφές που έγιναν πέρισυ  στη Μάντρα Αττικής από πλημμύρες,  οι οποίες είχαν  τις ίδιες αιτίες και η μόνη διαφορά που είχαν,  ήταν ότι  η μία έγινε από πλημμύρα και η άλλη με πυρκαγιά, δηλαδή στη μία περίπτωση οι άνθρωποι πνίγηκαν και στην άλλη κάηκαν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο,  δηλαδή  καταστράφηκαν περιουσίες και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε μια Χώρα χωρίς σχεδιασμό και ο κάθε ένας μπορεί ανεμπόδιστα να κάνει ό,τι θέλει. Να σκεφτεί κανείς μόνο το γεγονός ότι είμαστε η μόνη Χώρα από όλες τις Χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δεν έχει ακόμη  κτηματολόγιο. Αυτό τα λέει όλα.

* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει