ΛΙΜΕΝΙΚΟ: Επιτέλους Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ-ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ
Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου

264

Ένα μεγάλο κενό που για χρόνια προβλημάτιζε τους επικεφαλής ασφαλείας στα Λιμεναρχεία της Κρήτης αναμένεται να καλύψει το προσεχές διάστημα η δημιουργία μιας νέας «ομάδας κρούσης», όπως αποκαλείται από αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για τη δημιουργία Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (ΠΟΔΙΝ), η οποία θα στελεχωθεί από κατάλληλα εκπαιδευμένους άνδρες του Λιμενικού, θα επιχειρεί σε όλη την Κρήτη και η έδρα της θα είναι στις εγκαταστάσεις του Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Η νέα ομάδα- υπολογίζεται ότι θα στελεχωθεί με τουλάχιστον εφτά άτομα και θα υπάγεται στον τομέα ασφαλείας- ανάκρισης του τοπικού Λιμεναρχείου. Η νέα υπηρεσία θα έχει ως έργο της την πάταξη και διερεύνηση υποθέσεων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Μέχρι σήμερα αυτού του είδους οι περιφερειακές ομάδες λειτουργούν στα Λιμεναρχεία Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Πειραιά. Στο Ηράκλειο λειτουργεί μόνο γραφείο δίωξης ναρκωτικών, το οποίο παρά τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή, έχει αρκετές επιτυχίες στον τομέα της καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών στο ενεργητικό του.

Ο λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Ε. Δουβής
Ο κ. Δουβής

«Με τη δημιουργία όμως της ΠΟΔΙΝ η δίωξη ναρκωτικών αποκτά νέα πνοή, καθώς θα υπάρχει διευρυμένη επιχειρησιακή δράση σε όλο το νησί» είπε χαρακτηριστικά ο λιμενάρχης Ηρακλείου Ε. Δουβής.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, «ο ακριβής αριθμός των λιμενικών που θα ανήκουν στην συγκεκριμένη ομάδα, δεν είναι γνωστός. Α

υτό που είναι γνωστό είναι ότι οι συνάδελφοι θα περάσουν ειδικό σχολείο στην Αθήνα για την εκπαίδευσή τους.

Ο λόγος της σύστασης αυτής της ομάδας είναι από τη μία η ανάγκη για να μπει φρένο στη διακίνηση ναρκωτικών και από την άλλη οι ανάγκες που υπάρχουν γι’ αυτό το λόγο.

Επίσης, έχει αξιολογηθεί η δραστηριότητα του γραφείου δίωξης ναρκωτικών, οι ικανότητες του εμπλεκόμενου προσωπικού και οι ανάγκες που υπάρχουν»

Εν αναμονή και του σκύλου

Αν και είναι ακόμη άγνωστο το πότε θα ενισχυθεί το Λιμεναρχείο Ηρακλείου με ειδικά εκπαιδευμένο για τον εντοπισμό ναρκωτικών σκύλο, ωστόσο φαίνεται πως οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται σε καλό δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν ήδη γίνει, έχει υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος, έχει βρεθεί ο λιμενικός που θα γίνει ο συνοδός του Κ9, δηλαδή του εκπαιδευμένου σκύλου, και απομένει το πότε θα ξεκινήσει η εκπαίδευσή του.

Σημειώνεται ότι εδώ κι αρκετό καιρό η λιμενική αρχή του Ηρακλείου δεν διαθέτει εκπαιδευμένο σκύλο για υποθέσεις που άπτονται του χώρου ευθύνης του. Το ένα και μοναδικό σκυλί, που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα, βρίσκεται στα Χανιά και η πολύωρη μετακίνηση του στο χώρο έρευνας και η ταλαιπωρία που υφίσταται, καθιστά μειωμένη την επιχειρησιακή του ικανότητα.

Όπως λένε στελέχη του Λ.Σ. δεδομένων των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με τα κατάλληλα στελέχη και μέσα για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής των λιμενικών αρχών της Κρήτης και την αστυνόμευση της νήσου γενικότερα, η οποία θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και των επισκεπτών και θα διευκολύνει την ουσιαστική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών  εκ μέρους  του Λιμενικού Σώματος».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει