“Κατεδαφίσεις για όσους δεν έχουν συμμορφωθεί”

221

«Ο Δήμος εμποδίζεται μόνο από τις δικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός χθες, κάνοντας σαφές πως η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τον κοινόχρηστο χώρο, οπότε και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κατεδαφίσεις των παράνομων κατασκευών καφέ, εστιατορίων και μπαρ.

Η όλη διαδικασία έχει ήδη αρχίσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου, ενώ αφορά την εφαρμογή 19 πρωτοκόλλων κατεδαφίσεων που έχει εκδώσει η Πολεοδομία Ηρακλείου.

Για τα 19 πρωτόκολλα κατεδαφίσεων ασκήθηκαν ενστάσεις που εκδικάστηκαν ήδη και απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων. Τέσσερις από τους επιχειρηματίες παρόλα αυτά, εξαντλώντας τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος, έχουν προσφύγει στο διοικητικό Εφετείο Χανίων και έχουν πετύχει την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

«Αυτή η διαδικασία δεν είναι ευχάριστη για κανένα» παρατήρησε ο δήμαρχος για να προσθέσει:

«Έχουμε πληροφορίες ότι μέχρι σήμερα έχουν συμμορφωθεί με τη νομιμότητα αρκετοί καταστηματάρχες εκ των 19.

Και θέλω να πιστεύω ότι θα το σκεφτούν και μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) να συμμορφωθούν και οι υπόλοιποι. Ειδάλλως, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα, να γίνει κανονικά η εκτέλεση και να αφαιρεθούν οι αυθαίρετες κατασκευές που υπάρχουν”.

Ο κ. Λαμπρινός υποστήριξε παράλληλα, πριν την έναρξη των κατεδαφίσεων, ότι η «δημοτική αρχή συμπεριφέρθηκε με απόλυτη κατανόηση και επιείκεια στους καταστηματάρχες, δεδομένου ότι η υπόθεση αυτή εκκρεμεί εδώ και δύο περίπου χρόνια». Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η δημοτική αρχή κατ’ αρχάς αύξησε τη συνολική επιφάνεια του κοινόχρηστου χώρου που διατίθεται προς τους καταστηματάρχες τονίζοντας πως τα δημοτικά τέλη έχουν συνολικά μειωθεί κατά 30%.

«Έχουμε δηλώσει και κατά το παρελθόν πώς θέλουμε να είναι η πόλη κι είναι προφανές πως δεν θέλουμε να υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες εκτός από το γεγονός ότι παρεμποδίζουν τους δημότες στη χρήση του κοινόχρηστου χώρου, την οποία δικαιούνται, δημιουργούν σε πολλές περιπτώσεις και θέματα ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Λαμπρινός προσθέτοντας:

«Είναι απόφαση της δημοτικής αρχής οι αποφάσεις αυτές κι η αφαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών από τους κοινόχρηστους χώρους να εφαρμοστούν χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση».

Πριν τις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Λαμπρινός είχε συνάντηση με μέλη του Συλλόγου Καταστηματαρχών, που ζήτησαν να λάβουν μία προθεσμία ώς την υποβολή μελέτης από τους ίδιους για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων. Ο δήμαρχος ωστόσο διευκρίνισε πως δεν έχει κάποια τέτοια δυνατότητα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει