ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: “Πράσινο φως” για το φράγμα Αμιρών

345

Περιβαλλοντική αδειοδότηση για το φράγμα των Αμιρών έδωσε χθες η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη συζήτηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος παρευρέθηκαν τόσο ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, όσο και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή.

Και οι δύο τόνισαν πως το έργο συζητείται ήδη από το 1974, όταν για πρώτη φορά έπεσε στο τραπέζι, με την επισήμανση ότι εφόσον δεν υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, οι επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών θα είναι καταστροφικές.

Η επιτροπή έλαβε υπόψη της όλες τις παραμέτρους, ενώ γνωμοδότησε θετικά, αφού το φράγμα πρόκειται να αρδεύσει συνολικά 1.600 στρέμματα πρώιμων κηπευτικών.

Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επίσης και για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του οικισμού Αμιρών, στο πλαίσιο προστασίας των υδατικών πόρων της Βιάννου.

Εκτός από τις συγκεκριμένες εγκρίσεις, που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για το Δήμο Βιάννου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος έδωσε θετική γνωμοδότηση για την σημαντική υποδομή, της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση 10.200 ισοδύναμων κατοίκων μέσω του αποχετευτικού δικτύου που περιλαμβάνει οικισμούς και τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης εγκρίθηκαν επίσης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με βελτιώσεις – ασφαλτοστρώσεις επαρχιακού δικτύου των Δήμων Σητείας-Ιεράπετρας και οροπεδίου Λασιθίου.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η υλοποίηση βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων με συνολικό προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ οι οποίες θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, τρεις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην ίδια Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής, εξέτασαν και γνωμοδότησαν θετικά για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων:

α) Για ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων στη θέση   Άγιοι Τεσσαράκοντα, Δήμου Ιεράπετρας, Π.Ε. Λασιθίου.

β) Για λατομείο μαρμάρων (Πορόλιθος) στη θέση «Ψαθά» Τ.Κ. Σκοπής Δήμου Σητείας Π.Ε. Λασιθίου.

γ) Για υπεραγορά κατασκευαστικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού στην περιοχή Μετόχι Μπάρμπου του Δήμου Χανίων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει