ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΒΡΑΧΟ: Οι αντιδράσεις έφεραν και νέα αναβολή

200

Φωνές, καβγάδες, εντάσεις και μία ακόμα αναβολή, συνδέθηκαν με την υπόθεση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ξενοδοχειακής μονάδας στον Αγγελόβραχο, που ήρθε ξανά στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Η γνωμοδότηση για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης είχε αναβληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, με τον πρόεδρό της, Νίκο Καλογερή να ζητά από τους μελετητές να επανέλθουν ενημερώνοντας για τις κατασκευές των δικτύων της επένδυσης, αλλά και για το ότι αυτά θα είναι ανεξάρτητα σε σχέση με τον γειτνιάζοντα οικοδομικό συνεταιρισμό «Αγγελόβραχος».

Οι μελετητές όντως κατέθεσαν πρόσθετα σχέδια στα οποία φαινόταν ότι η κατασκευή των δικτύων θα είναι ανεξάρτητη από τον οικισμό, ενώ τους ζητήθηκε να τροποποιήσουν τη μελέτη αφήνοντας πρόσβαση στη μονάδα μόνο από τον κεντρικό οδικό άξονα της περιοχής. Οι μελετητές δέχθηκαν τις υποδείξεις της επιτροπής και δήλωσαν πρόθυμοι να εφαρμόσουν όλα όσα τέθηκαν ως παρατηρήσεις.

Οι εκπρόσωποι του οικοδομικού συνεταιρισμού ωστόσο έφθασαν στην αίθουσα συνεδριάσεων με άγριες διαθέσεις, ζητώντας από την επιτροπή να αναβάλει για μία ακόμα φορά τη γνωμοδότησή της. Ως αιτιολογία για το αίτημα τους, πρόβαλαν το γεγονός ότι η αρμόδια δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, αφού έλαβε όλα τα πρόσθετα στοιχεία για την επένδυση, ενώ αρχικά είχε γνωμοδοτήσει θετικά, δεσμεύθηκε να επανεξετάσει το θέμα, με την επισήμανση βεβαίως ότι επί της αρχής τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής, υπέρ της δημιουργίας νέων μονάδων και υπέρ των επενδύσεων.

Όπως αναφέρθηκε μάλιστα στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η επανεξέταση του θέματος δεν συνεπάγεται απαραίτητα την αλλαγή της θετικής γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά από ένα πλήθος νομικών επιχειρημάτων που ακούστηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, υποστήριξε πως οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Περιβάλλοντος είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές για τις οποίες εγκαλείται, δηλώνοντας πως δική του πρόθεση είναι να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με την υποσημείωση βεβαίως ότι στην επένδυση πρέπει να τηρείται συνολικά η νομιμότητα.

Αυτή η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη προκάλεσε την οργή των κατοίκων και του νομικού τους συμβούλου, ο οποίος τόνιζε πως η επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για κάτι που σε είκοσι ημέρες δεν θα υφίσταται. Μέσα σε ένα κλίμα έντασης και αναταραχών κι αφού η Επιτροπή Περιβάλλοντος επεσήμανε πως δεν ακούστηκε κανένα περιβαλλοντικό επιχείρημα στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ψηφίστηκε η αναβολή της υπόθεσης για είκοσι ημέρες, έως ότου γνωμοδοτήσει δηλαδή και το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου.

Οι κάτοικοι ωστόσο του Συνεταιρισμού ενημερώθηκαν πως η «γραμμή» της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -με τον αστερίσκο περί νομιμότητας- κάτι που θα κάνει, εφόσον μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική εξέλιξη.

Οι κάτοικοι του Συνεταιρισμού ενημερώθηκαν επίσης για το ότι η Επιτροπή γνωμοδοτεί για ένα θέμα το οποίο είναι ανεξάρτητο από τις αντιδράσεις τους εντός της επιτροπής και πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν λύνονται με μια γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αλλά δικαστικά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει