Έκθεση χαρακτικής «EVA – La Donna Eterna» στην «Παλιά Ηλεκτρική» στις Αρχάνες

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

151

έκθεση χαρακτικής «EVA - La Donna Eterna»Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμος Αρχανών- Αστερουσίων διοργανώνει σε συνεργασία με τον χώρο πολιτισμού «ΧΟΤΑRIS» την έκθεση χαρακτικής «EVA – La Donna Eterna».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 8 το βράδυ, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική Αρχανών», έναν χώρο γεμάτο φως, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στο  κοινό για να υποδεχτεί την χαρακτική τέχνη.

Η έκθεση με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες θα είναι επισκέψιμη Τετάρτη και Κυριακή από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου παγκόσμιου συμποσίου χαρακτικής και βιβλιοσήμων με θέμα «Διάλογοι για την γυναίκα στην χαρακτική τέχνη», που διοργανώνεται από τον χώρο πολιτισμού Xotaris Art Forum σε συνεργασία με τον διεθνή σύνδεσμο βιβλιοσήμων FISAE που γίνεται στις Αρχάνες.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Περιφέρεια αναφέρθηκαν στην έκθεση χαρακτικής στην «Παλιά Ηλεκτρική» στις Αρχάνες, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, ο συλλέκτης έργων χαρακτικής Χρήστος Γιαννάκος, και η υπεύθυνη λειτουργίας του χώρου της «Παλιάς Ηλεκτρικής» Μαριλένα Μηλαθιανάκη.

Σε δηλώσεις που έγιναν στα ΜΜΕ για την πραγματοποίηση της έκθεσης «EVA – La Donna Eterna» αναφέρθηκαν:   «Βασική είναι η ελληνική μυθολογία, εκεί στοχεύουμε, η έκθεση έχει αναφορά την Εύα την πρώτη γυναίκα αλλά στην ουσία και όλες τις γυναίκες που ξέρουμε από την αρχαία ελληνική μυθολογία», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Η κ. Μηλαθιανάκη είπε: «Αυτό το θαυμάσιο κτίριο τα περασμένα χρόνια ήταν ένα εργοστάσιο που έδωσε ρεύμα στις Αρχάνες πολύ πριν ηλεκτροδοτηθεί το Ηράκλειο και περιελάμβανε και έναν χώρο πολιτισμού. Είναι ένα ιστορικό κτήριο, το οποίο ονομάστηκε «Παλιά Ηλεκτρική» όχι τυχαία, και είναι και το κτήριο που με το φως του ελπίζουμε και φιλοδοξούμε να υπηρετήσει την τέχνη και τον πολιτισμό τα επόμενα χρόνια».

Ο ΧΟΤΑRIS είναι ένας χώρος πολιτισμού στον οποίον εκτίθενται έργα σύγχρονης χαρακτικής από όλο τον κόσμο. Η συλλογή, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια της Εύας και Χρήστου Γιαννάκου και στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1870.

Τα βιβλιόσημα (ex–libris) αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος της χαρακτικής γνωστό στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια αλλά σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Η ιστορία τους είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του βιβλίου και η εμφάνισή τους συμπίπτει με την εμφάνιση της τυπογραφίας.

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία συμπυκνώνονται έργα που παρουσιάστηκαν μέσα από τέσσερις εκθέσεις του «Xotaris Art Forum» σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια, στην Κίνα, την Αργεντινή, την Ινδία, την Ευρώπη. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μοναδικής ομορφιάς που πρώτη φορά βγαίνουν έξω από τον χώρο πολιτισμού «Xotaris». Χαρακτικά, επιζωγραφισμένα και επιχρωματισμένα, σχέδια, χειροποίητα βιβλία, παλαίτυπα. Ακόμη μήτρες χαρακτικής, ινδικές μινιατούρες, μικρογραφίες από την Ασία. Βιβλιόσημα σύγχρονων καλλιτεχνών, γκραβούρες. Είναι αφιερωμένη στην Εύα, την αιώνια γυναίκα, με τη σκέψη μέσα από τον συμβολισμό της Εύας ως πρώτης γυναίκας που υπήρξε στην γη, να παρουσιαστούν έργα για την πρώτη γυναίκα φυσικά, αλλά και για γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο με την ιστορία και για το πώς ο κάθε καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την ιστορία ή τον μύθο της κάθε αυτής γυναίκας.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2017 στον ιδιωτικό εκθεσιακό χώρο «TECHNOHOROS» δίπλα στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα. Κατόπιν ταξίδεψε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ίδρυμα στην Πράγα της Τσεχίας, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Veliko Tărnovo της Βουλγαρίας. Θα συνεχίσει στο Μουσείο Βιβλιοσήμων στο Changzhou της Σαγκάης στην Κίνα και στο Μουσείο Βιβλιοσήμων στο St Niklaas στο Βέλγιο.

Η έκθεση πλαισιώνεται καλλιτεχνικά με κίνηση, λόγο, μουσική.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαυροματίδης

Επιμέλεια κίνησης: Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου

Τσέλο: Σγουρίδης Μάνος

Γενικός Συντονισμός: Μαριλένα Μηλαθιανάκη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει