ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ: Κάλυψαν μόνο το 1/3 των κενών

 “Ριγμένη” η δευτεροβάθμια στους αναπληρωτές

409

Τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας πανηγυρίζει για το μεγάλο αριθμό των αναπληρωτών που προσλαμβάνεται στην πρώτη φάση, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Ηράκλειο εξακολουθεί να θεωρείται ριγμένη. Ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου, κ. Μανώλης Πιταροκοίλης, αναφέρει στην «Π» πως στη γενική παιδεία καλύφθηκε μόνο το 30% των κενών.

Οι ανάγκες των σχολείων του Ηρακλείου ήταν για 165 καθηγητές και τοποθετούνται μόλις 55. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην παράλληλη στήριξη, όπου χρειαζόμαστε 52 καθηγητές και έρχονται μόνο 17. Στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, όμως, και στα τμήματα ένταξης, οι ελλείψεις καλύφθηκαν κατά 100%.

Τα περισσότερα κενά αφορούν σε φιλολόγους, περίπου 30, έχουμε 15 κενά σε μαθηματικούς, 10 σε βιολόγους και χημικούς, 20 σε θεολόγους, 13 σε καλλιτεχνικών και 10 μουσικής.

Στα Καλλιτεχνικό και Μουσικό Σχολεία, δεν έγινε ακόμα καμία πρόσληψη και τα κενά παραμένουν 40.

Ο κ. Πιταροκοίλης

Ο κ. Πιταροκοίλης σχολιάζει ότι το Υπουργείο, αρχικά, ξέχασε το Ηράκλειο: «Λάθη γίνονται, επικράτησε αναστάτωση, όμως, δε μένουμε εκεί, σημασία έχει ότι για τρίτη χρονιά το Υπουργείο, παρά τις δεσμεύσεις, δεν κάλυψε τις ανάγκες μας», αναφέρει.

Τονίζει πως κενά θα υπάρξουν κυρίως στην περιφέρεια, σε περιοχές, όπως τις Μοίρες και το Τυμπάκι.

Σημειώνει ότι η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί οριστικά μονάχα όταν υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση.

Θεωρεί πως μέχρι τότε, θα πρέπει να γίνονται όλες οι προσλήψεις μαζί για να μην αδικείται κάποιος αναπληρωτής και να υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός.

Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Ρεκόρ προσλήψεων

«Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων 19.480 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που έχει γίνει πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ανακοινώθηκε χθες και την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου νηπιαγωγοί ,δάσκαλοι, καθηγητές και βιβλία θα είναι στη θέση τους. Ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους κανονικά», τονίζει το Υπουργείο Παιδείας και αναφέρει πως «ο στόχος επιτεύχθηκε χάρη στον άρτιο προγραμματισμό και συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, των Περιφερειακών Διευθυντών, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για οποιαδήποτε σύγκριση με το παρελθόν».

Σύμφωνα με πίνακα που δίνει στη δημοσιότητα, τις χρονιές 2011-2012 είχαμε 3.621 προσλήψεις, το 2012-2013 έγιναν 4.841 τοποθετήσεις, τη χρονιά 2013-2014 έγιναν 1.441 προσλήψεις, τη χρονιά 2014-2015 είχαμε  2.995 προσλήψεις, τη χρονιά 2015-2016 δεν είχαμε καμία πρόσληψη, τη χρονιά 2016-2017 έγιναν 5.919 τοποθετήσεις, πέρσι είχαμε 15.371 προσλήψεις και μόλις την περασμένη Τετάρτη έγιναν 19.480 προσλήψεις.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα δόθηκε φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, στην στελέχωση και την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή /και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μια προτεραιότητα που καθορίζεται εδώ και χρόνια από νομοθετική ρύθμιση την οποία όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουδέποτε εφάρμοσαν, καταλήγοντας να υποστελεχώνουν, τελικά, τις δομές Ειδικής Αγωγής στα μέσα κάθε σχολικής χρονιάς.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε:

«Ως Υπουργείο κάναμε αυτό που εμείς θεωρούμε αυτονόητο. Με τον άρτιο συντονισμό και τον έγκαιρο προγραμματισμό μας, οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στις σχολικές αίθουσες για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η κανονικότητα στην εκπαίδευση κατακτιέται χρονιά-χρονιά και αυτή η σχολική χρονιά σηματοδοτεί μια νέα αρχή στα δεδομένα της Παιδείας.

Όμως δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς να εργαζόμαστε ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί.

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η τροποποιημένη υπουργική απόφαση που θα εντάσσει επιπλέον 200 σχολικές μονάδες στην κατηγορία των δυσπρόσιτων περιοχών. Επανεξετάσαμε το θέμα αυτό και πλέον κανένα σχολείο σε πραγματικά δυσπρόσιτη περιοχή δεν θα μείνει εκτός.

Με την ευκαιρία θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά ορισμένα δημοσιεύματα τα οποία παραπληροφορούν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Δεν επαναφέρουμε τον αποκλεισμό από τους πίνακες των αναπληρωτών για δύο χρόνια όταν παραιτούνται ή δεν αποδέχονται το διορισμό τους, όπως ίσχυε με το νόμο Διαμαντοπούλου που καταργήθηκε από τον προκάτοχό μου Νίκο Φίλη. Η τροπολογία που έχουμε καταθέσει αφορά μόνο τους αναπληρωτές οι οποίοι μετά την 1η Νοεμβρίου υποβάλλουν αίτηση-δήλωση μετά από ειδική προκήρυξη για την πλήρωση κενής θέσης σε συγκεκριμένη σχολική μονάδα.

Καλή νέα σχολική χρονιά στους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν υπηρεσία μέχρι τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου. Τους εμπιστευόμαστε, όπως εμπιστευόμαστε κάθε δάσκαλο και καθηγητή που ασκεί με σεβασμό το λειτούργημά του».

Εκπτώσεις στα εισιτήρια

Για δεύτερη φορά, έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλαμβάνονται για το σχολικό έτος 2018-2019 σε νησιωτικές περιοχές, με απόφαση των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα μπορούν να λαμβάνουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους καθώς και στα εισιτήρια των οχημάτων τους (ΙΧ και δίκυκλα) για το διάστημα έως και 11 Σεπτεμβρίου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την παροχή της έκπτωσης είναι η σχετική υπουργική απόφαση που αναφέρει την πρόσληψή τους και η Αστυνομική τους Ταυτότητα. Να σημειωθεί δε πως η έκπτωση αφορά στην κάλυψη των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών μέχρι και το τελικό νησί στο οποίο αναλαμβάνουν υπηρεσία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει