ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ: Ξεπέρασαν εαυτούς, για να δώσουν ζωή!

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟ ΠΑΓΝΗ: Δώρα ζωής από δύο Γερμανίδες

481

Τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η διαδικασία λήψης οργάνων από τη δεύτερη αλλοδαπή

Οι προηγούμενες νύχτες στο ΠΑΓΝΗ  ήταν πολύ διαφορετικές  από τις άλλες. Ένα ολόκληρο νοσοκομείο, από τους γιατρούς μέχρι τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό, βρέθηκε επί ποδός για να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο και να γίνει το …θαύμα για τουλάχιστον δέκα  συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μία πολύωρη διαδικασία γεμάτη ένταση, χτυποκάρδια, σπαραγμό, μεγαλοψυχία αλλά και χαμόγελα ελπίδας. Αντιφατικά συναισθήματα που εναλλάσσονταν με ταχύτητα φωτός στην αέναη μάχη ζωής και θανάτου. Παρά τον αβάσταχτο πόνο και τις όποιες αναστολές, όπως έγραψε η «Π», οι συγγενείς των δύο ασθενών έδωσαν την έγκριση να δοθούν τα όργανά τους όταν πλέον οι γιατροί, τηρώντας αυστηρά την διαδικασία που ορίζουν τα πρωτόκολλα, πιστοποίησαν ότι ήταν κλινικά νεκρές.

Πρόκειται για δύο Γερμανίδες, 55 και 63 ετών, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην εφημερία της 31ης Αυγούστου με εγκεφαλική αιμορραγία και εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η κατάστασή τους ήταν μη αναστρέψιμη και έτσι οι οικείοι τους πήραν τη μεγάλη απόφαση να δώσουν το πράσινο φως για τη  λήψη των οργάνων τους.

Δύο διαφορετικές οικογένειες που μέχρι πρότινος δεν γνωρίζονταν καν…Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να συναντηθούν έξω από τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Από την Γερμανία και οι δύο, έκαναν διακοπές στην Κρήτη.

Στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης ξεκίνησε η διαδικασία για την λήψη οργάνων από την 55χρονη. Μεταμοσχευτικές ομάδες από νοσοκομεία της Ελλάδος και του εξωτερικού (την Ολλανδία συγκεκριμένα) βρέθηκαν στο ΠΑΓΝΗ. Με την αδρεναλίνη στα ύψη, αγόγγυστα και με ομοψυχία, χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές ξεπέρασαν τις αντοχές τους.

Με το θάνατό της η 55χρονη έκανε δώρο ζωής σε πέντε συνανθρώπους μας καθώς  ελήφθησαν με επιτυχία το ήπαρ, τα νεφρά  και οι κερατοειδείς χιτώνες. Δυστυχώς στην διάρκεια της διαδικασίας κρίθηκε ότι η καρδιά δεν ήταν κατάλληλη για λήψη και έτσι η ομάδα των Ολλανδών αποχώρησε χωρίς το πολυπόθητο μόσχευμα.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης αναμενόταν να ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία για την 63χρονη γυναίκα με τις μεταμοσχευτικές ομάδες να βρίσκονται για δεύτερο 24ωρο επί ποδός. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Ιωάννη Τασόπουλο, τα αποτελέσματα των εξετάσεων που στάλθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ήταν άκρως ενθαρρυντικά για την κατάσταση των μοσχευμάτων της 63χρονης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει