ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ: Πώς “εξαφανίστηκε” η λίστα των αναπληρωτών

Το Υπουργείο Παιδείας ξέχασε το Ηράκλειο
ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 

545

Άλλος για Χίο τράβηξε, πήγε, άλλος για Μυτιλήνη, αλλά κανείς δεν ήρθε στο Ηράκλειο! Ένα λάθος, που δεν ξέρουμε αν ξεκίνησε από το Υπουργείο Παιδείας ή από τις τοπικές υπηρεσίες εκπαίδευσης σκόρπισε χθες το πρωί πανικό στους εκπαιδευτικούς που περίμεναν με αγωνία να δουν το όνομά τους στον πίνακα των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου.

Με έναν… μαγικό τρόπο, από τους χάρτες του Υπουργείου εξαφανίστηκε το Ηράκλειο, έτσι άλλοι καθηγητές βρέθηκαν εκτός πίνακα και άλλοι φάνηκαν να τοποθετούνται στη δεύτερη επιλογή τους και όχι στο Ηράκλειο. Για κάποιες ώρες επικράτησε πανικός στους κόλπους των αναπληρωτών και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Τελικά, λίγο πριν το μεσημέρι, το Υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό πως, λόγω τεχνικού προβλήματος, ο πίνακας θα ανακοινοποιηθεί σε ορθή επανάληψη.

Για να αποκατασταθεί το πρόβλημα, χρειάστηκε όλο το σύστημα να «τρέξει» από την αρχή, αφού ο καταμερισμός των αναπληρωτών έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο, σαν να μην υπάρχει το Ηράκλειο πουθενά, δεν αρκούσε, δηλαδή, να γνωστοποιηθεί ένας πίνακας που θα είχε μονάχα την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Συνεπώς, οι ανακατατάξεις είναι για τα σχολεία όλης της χώρας και όχι μόνο τοπικά.

Τα… μπουρδούκλωσε το Υπουργείο

«Λόγω ενός καθαρά τεχνικού προβλήματος, σε λίγες ώρες θα κοινοποιηθεί ο ορθός πίνακας πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Οι κ.κ. Γιώτα Ιωαννίδου, Χρήστος Ζαγανίδης, Εκπόσωποι Παρεμβάσεων στη ΔΕ της ΟΛΜΕ, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους:

«Στις ανακοινώσεις των προσλήψεων των αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, λείπει παντελώς το Ηράκλειο Κρήτης. Όχι γιατί δεν υπάρχουν κενά αλλά γιατί «ξεχάστηκε» να περαστεί στο σύστημα, όπως απάντησε εκπρόσωπος του Υπουργείου στους αναπληρωτές που έχουν μαζευτεί διαμαρτυρόμενοι στη ΔΔΕ.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τη μη κάλυψη των κενών στα σχολεία του Ηρακλείου αλλά και το να βρεθούν οι αναπληρωτές που το έβαλαν στις πρώτες προτιμήσεις τους σε άλλες, μακρινές περιοχές.

Απαιτούμε άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να δώσει λύση

Να ξανατρέξει το πρόγραμμα της πρώτης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών αφού περιληφθούν και τα κενά του Ηρακλείου Κρήτης και να εκδοθούν νέοι πίνακες εντός της ημέρας.

Να εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση γι’ αυτό από το υπουργείο παιδείας και να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, ώστε να μην εξοντωθούν μετακινούμενοι για να παρουσιαστούν σε λάθος περιοχές.»

H Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου  τονίζει πως «την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχαίρει για την «κανονικότητα» έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς με δήθεν μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη των κενών, στο νομό Ηρακλείου δεν προσλήφθηκε ούτε ένας αναπληρωτής γενικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση!»

Σημειώνεται πως, συνολικά, η πρώτη φάση προσλήψεων περιλαμβάνει 12.392 στην Πρωτοβάθμια και 3.928 στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, συνολικά 16.320 αναπληρωτές αναμένεται να είναι στα σχολεία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικά, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προσλαμβάνονται 8763 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, ενώ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσλαμβάνονται 1.716 καθηγητές. Παράλληλα, στις δομές Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσλαμβάνονται 5841 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (3.629 και 2.212 αντίστοιχα).

Οι προσλαμβανόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει μέχρι αύριο, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας. Έτσι, αναμένεται να έχουν αναλάβει καθήκοντα με το «πρώτο κουδούνι» της σχολικής χρονιάς, την ερχόμενη Τρίτη.

Χαμόγελα, παρά το λάθος

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξουν όλα τα σχολεία χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς υλοποιείται στο ακέραιο» επεσήμανε.

Ο υπουργός τόνισε ότι φέτος πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών, οι οποίοι την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς θα βρίσκονται στις θέσεις τους.

Ειδικότερα, για την Ειδική Αγωγή, ο υπουργός ανέφερε ότι συνολικά φέτος, θα προσληφθούν περισσότεροι από 11.000 αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. «Πρόκειται για αριθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Υπενθυμίζω ότι οι προσλήψεις πέρσι ήταν 10.800 ενώ το 2014 ήταν μόλις 6.300», υπογράμμισε.

Ο κ. Τερζάκης
Ο κ. Τερζάκης

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης, αναφέρει στην «Π» πως το θέμα θα έχει λήξει το αργότερο ως σήμερα το πρωί.

Η ανακοινοποίηση από το Υπουργείο έγινε μετά από τις 7 το βράδυ.

Τονίζει πως λόγω του μεγάλου αριθμού των προσλήψεων, θα έπρεπε να επικρατεί χαρά και όχι πανικός εξαιτίας ενός λάθους.

Όπως λέει, τα σχολεία θα ανοίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενώ η κανονικότητα θα έρθει όταν υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί, που είναι και ο μεγάλος στόχος του Υπουργείου.

Για το λάθος στον πίνακα, είπε πως πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα, δεν έχει νόημα να ψάξουμε ποιος φταίει. Σημείωσε πως μέσα σε ένα βράδυ, οι άνθρωποι του Υπουργείου έπρεπε να τοποθετήσουν 18.000 άτομα, κάτι που ήταν πέρα από τις δυνάμεις τους.

Στην Κρήτη, πάντως, έρχονται περίπου 2.100 εκπαιδευτικοί.

“Εγκεφαλικά” σκόρπισε το λάθος

Ο κ. Ρηγάκης
Ο κ. Ρηγάκης

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, αναφέρει πως χρειάστηκε το σύστημα να «τρέξει» από την αρχή, πανελλαδικά.

Περιγράφει πως χθες το πρωί, πριν υπάρξει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, επικράτησε όχι απλά πανικός, «υπήρξαν εγκεφαλικά, το λάθος από το Υπουργείο ήταν «χοντρό», αλλά οι άνθρωποι εργάζονταν 24 ώρες, τα αποτελέσματα βγήκαν τα ξημερώματα», αναφέρει.

Όπως λέει, αναπληρωτές που είχαν δηλώσει μονάχα το Ηράκλειο δεν υπήρχαν πουθενά ενώ όσοι είχαν άλλη περιοχή κάτω από το Ηράκλειο, φάνηκε ότι τοποθετούνται εκεί.

Ο κ. Ρηγάκης αναφέρει πως αφού το Υπουργείο γνωστοποίησε το λάθος εγκαίρως, δεν υπήρξε κάποια περίπτωση καθηγητή που να έσπευσε να ταξιδέψει στο μέρος, όπου τοποθετείται.

Συνεπώς, το λάθος είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της αγωνίας, την αναστάτωση αλλά όχι την ταλαιπωρία με περιττά ταξίδια και έξοδα.

 

Πανηγυρισμοί στην Πρωτοβάθμια

Ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, κ. Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης
Ο κ. Λαμπρογιαννάκης

Ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, κ. Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, αναφέρει πως ο αριθμός των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο είναι περισσότερος από εκείνον που περίμεναν, και αυτό γίνεται για πρώτη φορά, σε όλες τις ειδικότητες.

Όπως λέει, εκκρεμούν προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη, όπου έχουμε πολλά κενά. Υπολογίζει πως θα έρθουν εκπαιδευτικοί στην παράλληλη τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη.

 

 

Ο κ. Μακράκης
Ο κ. Μακράκης

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως «είμαστε ικανοποιημένοι σε πρώτη φάση όσο αφορά στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών,  έχουν καλυφθεί όλα τα κενά σε δημοτικά, νηπιαγωγεία, ειδικά σχολεία , τμήματα ένταξης και σε ειδικότητες, αποτυπώνεται ότι την επόμενη μέρα του αγιασμού θα ξεκινήσει κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων».

Το πρόβλημα, όπως λέει, εντοπίζεται και φέτος στην παράλληλη στήριξη, στα  παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επισημαίνει ότι για ακόμα μια χρονιά δεν έχουμε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ο μεγάλος όγκος των προσλήψεων χθες, δείχνει την ανάγκη που υπάρχει στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί αναμένουν να γίνει πράξη η δέσμευση του Υπουργείου και της κυβέρνησης, συνολικά, για μόνιμους διορισμούς.

Αναλυτικά, αναφέρει πως έρχονται στο Ηράκλειο 312 δάσκαλοι, 160 νηπιαγωγοί, 22 σε Τμήματα Υποδοχής , 68 σε Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης, 42 σε παράλληλη στήριξη 42 πολλά κενά, 40 γυμναστές, 60 Εικαστικών, 22 Πληροφορικής, 34 στη Θεατρική Αγωγή, 33 στη Μουσική, Γαλλικών και Γερμανικών εννέα και δέκα αντίστοιχα μειωμένου ωραρίου ενώ καλύφθηκαν με ειδικότητες τα Ειδικά Σχολεία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει