Διαφωνεί η ΝΔ

133

«Όχι» στο νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ λέει ο τομέας παιδείας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Στην αρχή έλεγαν ότι θα καταργήσουν εντελώς τις πανελλαδικές. Μετά ότι θα μπαίνουν όλοι αλλά με κάποια κριτήρια. Και χθες πληροφορηθήκαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τελικώς την επιστροφή στις δέσμες, με εμφανέστατα προβλήματα:

Πρώτον, με το διαχωρισμό σε σχολές ελεύθερης πρόσβασης και σε σχολές «κατόπιν εξετάσεων», στην ουσία αυτό που επιτυγχάνουν είναι η «κατηγοριοποίηση» των σχολών σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που ρίχνονται στον Καιάδα της πλήρους απαξίωσης.

Δεύτερον, το αδιάβλητο του συστήματος τίθεται εν αμφιβόλω. Κι αυτό διότι χωρίς τράπεζα θεμάτων, στην οποία ιδεολογικά αντιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα διασφαλίζεται η ομοιογένεια και ο κοινός βαθμός δυσκολίας των θεμάτων από περιοχή σε περιοχή;

Τρίτον, προτείνεται ένα σύστημα που δεν εξασφαλίζει καμία αναβάθμιση του Λυκείου, καθώς η Α’ και η Β’ Λυκείου θα εξακολουθήσουν να είναι προθάλαμοι για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό για το οποίο οι εκπαιδευτικοί φωνάζουν χρόνια και που πρέπει επιτέλους να προστατευτεί. Τέταρτον, τα κλασικά γράμματα βάλλονται σφοδρά εκ νέου, αυτή τη φορά με την πλήρη κατάργηση της λατινικής γλώσσας και γραμματείας.

Ενώ διεθνώς η παρουσία της κλασικής παιδείας στα προγράμματα σπουδών αναβαθμίζεται, εμείς πάλι καινοτομούμε καταργώντας την. Πέμπτον, το νομοσχέδιο  αφήνει πολλά σημεία αδιευκρίνιστα και γκρίζες ζώνες ερμηνείας. Και όλα αυτά θα φανούν αμέσως, με την πρώτη εφαρμογή, που ο υπουργός φιλοδοξεί να γίνει από τη φετινή κιόλας χρονιά, δηλαδή αυτή που ξεκινά σε λιγότερο από μια εβδομάδα!».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει