“Σταφυλομπερδέματα” στο Ασήμι με τον Μανώλη Αλεξάκη

141

“Σταφυλομπερδέματα” στο Ασήμι

Μια ξεχωριστή  γιορτή που έχει καθιερωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου στο Ασήμι.

Πρόκειται για τα 5α “Σταφυλομπερδέματα”, μια “γλυκιά” γιορτή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασημίου με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου  με επίκεντρο το σταφύλι και τις παρασκευές προϊόντων που έχουν σαν βάση τους τον καρπό του αμπελιού.

Στόχος των διοργανωτών, είναι να θυμίσουν σε όλους ξεχασμένες γεύσεις και να τονίσουν την αξία του σταφυλιού και των πολλών παρασκευών που αυτό προσφέρει.  Πρόκειται για μια εκδήλωση με σημείο αναφοράς την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας που έχει βαθιές ρίζες στην περιοχή.

Ο τρύγος, το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή του μούστου και η αποξήρανση για την παραγωγή σταφίδας αποτελούν ακόμα και σήμερα ενεργές δραστηριότητες για τους κατοίκους της περιοχής, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Σύμφωνα με τα έθιμα οι γυναίκες του χωριού θα υποδεχτούν τον κόσμο με πολλές παρασκευές  σταφυλιού, τα οποία όπως κάθε χρόνο θα προσφερθούν δωρεάν στον κόσμο για κατανάλωση.

Μουσταλευριά, τηγανίτες με πετιμέζι, γλυκό σταφύλι, ρακί, κρασί, και φυσικά νωπά σταφύλια και σταφίδα θα περιμένουν πάνω στα τραπέζια τον κόσμο να τα γευθεί και να διασκεδάσει με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες, και όπως κάθε χρόνο αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου από την περιοχή της Μεσσαράς αλλά και από το Ηράκλειο καθώς πρόκειται για μια μοναδική γιορτή που συνδέει το “σήμερα” με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα τοπικό προϊόν, το σταφύλι και ό,τι παράγεται από αυτό!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει