Μετά το… μπρα-ντε-φερ χαλαρή βόλτα στη Σμύρνη

255

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά το διπλωματικό επεισόδιο στα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη αποφάσισαν να περπατήσουν στην παραλία της Σμύρνης. Στην χαλαρή αυτή βόλτα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν με πολίτες, έβγαλαν σέλφις, μοίρασαν χειραψίες και χαμόγελα.

Σε κάποιο από τα παραλιακά μαγαζιά της Σμύρνης προσέφεραν στους δύο υπουργούς ένα… κουλούρι το οποίο ευχαρίστως πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το έκοψε με τα χέρια και το μοιράστηκε με τον Νίκο Κοτζιά. Λίγο παρακάτω συνάντησαν ένα ζευγάρι νεαρών που έπαιζαν… τάβλι και ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να υποδείξει κινήσεις στους «αντιπάλους».

Σε ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε, μπροστά στις κάμερες, να πειράξει ένα κοριτσάκι: Εβαλε το δάχτυλό του στο στόμα και έκανε… «πλοπ».

Τα εγκαίνια

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν νωρίτερα από κοινού οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Κοτζιάς και Μ. Τσαβούσογλου αντίστοιχα.

«Είναι μεγάλη χαρά, για την ελληνική διπλωματία και εμένα προσωπικά, να κάνουμε τα εγκαίνια του ανανεωμένου προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη», και μάλιστα «να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης, όπου μπορούμε» ήταν τα πρώτα λόγια στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Η αποκατάσταση αυτού του επιβλητικού κτιρίου», πρόσθεσε ο Ν. Κοτζιάς, «είναι η αποκατάσταση του παρελθόντος, του παρόντος και ενός δημιουργικού μέλλοντος». Επισήμανε με την ευκαιρία ότι «το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών -παρά την κρίση που είχαμε- αποκαθιστά, με σειρά μέτρων, κτίρια ιστορικού χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας, όπως είναι το παρόν στη Σμύρνη, το κτίριο «Σεφέρη» στην Κορυτσά, η πρεσβεία μας στο Βερολίνο», και ανακοίνωσε ότι θα μπει και ο θεμέλιος λίθος για την νέα πρεσβεία μας στην ‘Αγκυρα.

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάστηκαν στη Σμύρνη, την πρόξενο Αργυρώ Παπούλια και το προσωπικό του προξενείου για τις υπηρεσίες τους, τον πρέσβη μας στην ‘Αγκυρα Πέτρο Μαυροειδή, τους Τούρκους επισήμους για την παρουσία τους στην τελετή, αλλά και το μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος για πρώτη φορά υποδέχθηκε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στη Σμύρνη.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την τέλεση των εγκαινίων μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης.

Ο κ. Τσαβούσογλου όμως αναφερόμενος στην φιλοξενία αφενός υπό την έννοια της ιδιαίτερης ευθύνης της χώρας του να προστατεύει το σύνολο του διπλωματικού σώματος που υπηρετεί στην Τουρκία, αφετέρου «στα ήθη και τα έθιμα και των δύο χωρών όπου η φιλοξενία έχει ύψιστη θέση», τόνισε, απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του: «Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικόπηματίες ή τρομοκράτες».

Αμεση ήταν και η απάντηση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ευχαριστώντας τον κ. Τσαβούσογλου και την Τουρκία για τη φιλοξενία που δίνει στους διπλωμάτες μας τόνισε:

«Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου.

Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει