Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το “σφυροκόπημα” των τραπεζών βύθισε τον δείκτη

101

Τέσσερις μέρες μετρά ήδη το τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να έχει επιστρέψει και πάλι στη ζώνη των 700 μονάδων, μόλις λίγες ημέρες αφότου η χώρα πέρασε στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,19% κλείνοντας στις 710,24 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 708,27 (-2,46%) και 727,68 μονάδων (+0,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,9 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 23,7 εκατ. τεμάχια.

Η εικόνα του τραπεζικού κλάδου ήταν απογοητευτική για ακόμα μια συνεδρίαση, καθώς δεν μπορεί να ανακάμψει από τις πιέσεις των πωλητών.

Ο κλαδικός  δείκτης έχει χάσει πάνω από το 13% της αξίας του μέσα σε τέσσερις ημέρες, ενώ οι άμυνες που έχουν βγει αντέχουν μόνο για λίγη ώρα, αποτυπώνοντας τις επενδυτικές ανησυχίες που γέννησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ 3μηνου.

Όπως αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές το ζήτημα της διαχείρισης των NPLs είναι μείζον για τον κλάδο και για την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Παράλληλα αυτό που φοβάται η αγορά είναι ότι ελέω της απουσίας κάποιας χρηματοδοτικής εποπτείας η ελληνική κυβέρνηση θα χαλαρώσει τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ εάν αναλογιστεί κανείς ότι εισερχόμαστε σε ένα προεκλογικό 12μηνο, δεν αποκλείεται να δούμε και αναίρεση κάποιων μεταρρυθμίσεων.

Στις διεθνείς αγορές απώλειες σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών για την κλιμάκωση της κόντρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εμπορικούς της εταίρους. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε εκ νέου έναντι του δολαρίου με το χρυσό να ακολουθεί πτωτικά. Άνοδος για το πετρέλαιο.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει