Έρχονται οι “θεσμοί” για την εποπτεία

190

Σε ένα εντατικό κύκλο παρακολούθησης μπαίνει η Ελλάδα από τις 10 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής έτσι ώστε να ευθυγραμμιστεί η διαδικασία της «ενισχυμένης εποπτείας» με αυτές του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και να οριστικοποιηθεί ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που θα συνάδει με τα συμφωνηθέντα.

Η πρώτη αποστολή εποπτείας των θεσμών ξεκινάει στις 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες όπου τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη κατάρτιση του προσχέδιου του προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου.

Η αποστολή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο πλαίσιο της εποπτείας οι εκπρόσωποι των “θεσμών” δεν θα προβούν σε κάποια οριστική πρόβλεψη ώς τον Νοέμβριο και θα περιοριστούν στο να εκτιμήσουν τη παρούσα μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Ελλάδα καλείται να τιμήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι της ευρωομάδας τον Ιούνιο του 2018, και ορισμένες δέσμες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών των ζητημάτων είναι η προώθηση μέτρων για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η λύση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην επένδυση στο Ελληνικό.

Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, ο αξιωματούχος δεν άνοιξε τα χαρτιά του, λέγοντας πως οι “θεσμοί” θα ακούσουν την ελληνική πλευρά και έπειτα θα εξετάσουν πως πάει η οικονομία και ανάλογα τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει.

Όπως και να έχει, ο αξιωματούχος τόνισε επανειλημμένα πως οι υπουργοί της ευρωομάδας αναμένουν την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και παράλληλα υπογραμμίζουν την προϋπάρχουσα συμφωνία και τον στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% σε σταθερή βάση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει