ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Το πρόβλημα είναι στις μουριές

190

Προς

Αξιότιμο Υπουργό

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Αποστόλου

Με αφορμή τον εντοπισμό του εντόμου Xylotrechus chinensis που καταστρέφει τις μουριές θα ήθελα να σας επισημάνω τα παρακάτω:

Η πηγή του κακού βρίσκεται μέσα στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου. Με μικρή έρευνα και ρωτώντας τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ βρήκα τα παρακάτω.

Ο Δήμος Ηρακλείου τώρα και τουλάχιστον δυο δεκαετίες, μέσω συγκεκριμένου φυτωριούχου, κάνει προμήθειες φυτών και το 80% αυτών προέρχονται από το εξωτερικό (κυρίως από την Ιταλία και την Ισπανία). Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι με την εισαγωγή των φυτών, εισάγουν και πλήθος επικίνδυνων για τις καλλιέργειες εντόμων και ασθενειών.

Παράδειγμα 1ο: Έχουν γεμίσει τον παραλιακό δρόμο με φοίνικες εισαγωγής και μετέφεραν το σκαθάρι που κατάστρεψε τους περισσότερους φοίνικες. Δεν προτίμησαν το φοίνικα Θεόφραστου, οποίος δεν είχε μολυνθεί και μάλιστα υπάρχει στην περιοχή του Βάϊ φυτώριο (ιδιοκτησίας κάποιου κ.Τρουλινού) με άφθονους φοίνικες. Έβαλαν τέτοιες προδιαγραφές στο διαγωνισμό που να μην έχει δικαίωμα αυτός ο φυτωριούχος να λάβει μέρος.

Παράδειγμα 2ο: Το έντομο Xylotrechus chinensis, το οποίο ήδη κατέστρεψε αρκετές μουριές (και θα τις καταστρέψει όλες), θα κάνει μεγάλες ζημίες σε πολλές καλλιέργειες των αγροτών, ήρθε στο Ηράκλειο από το Δήμο Ηρακλείου με την εισαγωγή καλλωπιστικών φυτών.

Στην Ιταλία σήμερα υπάρχει το βακτήριο Xylella fastidiosa, το οποίο έχει καταστρέψει εκατομμύρια ελαιόδεντρα στις επαρχίες Πούλια – Lecce – Brindis και Tazanto. Επίσης 10 Απριλίου 2018 έγινε η πρώτη διαπίστωση προσβολής από Xylella fastidiosa σε ελαιόδεντρα κοντά στη Μαδρίτη (κοινότητα Villarezo de Salvanes).

Ο φυτωριούχος από τον οποίο προμηθεύεται ο Δήμος τα καλλωπιστικά φυτά κάνει εισαγωγές και από την Ιταλία και από την Ισπανία και χρησιμοποιεί την μέθοδο της ελληνοποίησης. Ποιος λοιπόν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι με αυτά τα εισαγόμενα δεν έχουν ήδη φέρει και το βακτήριο και είναι θέμα χρόνου να προσβάλει και τις ελιές. Αντιλαμβάνονται οι κύριοι αρμόδιοι του Δήμου την καταστροφή που θα φέρουν στην οικονομία της Κρήτης; Μήπως πρέπει να επέμβει κάποιος εισαγγελέας;

Ευχριστώ για την φιλοξενία

Μυλτιάδης Φασουλάκης

ερευνητής”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει