Τέλος το νερό από το φράγμα Αποσελέμη

336

Έκκληση για πολλοστή φορά απευθύνει η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου προς τους δημότες, μετά και την παύση τροφοδοσίας του Δήμου με νερό από το φράγμα Αποσελέμη. Οι λιγοστές ποσότητες νερού που έρχονταν από το φράγμα την προηγούμενη περίοδο σταμάτησαν πλέον να φθάνουν στο Δήμο, με τη Δημοτική Επιχείρηση να προσπαθεί να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων λειψυδρίας.

Το φετινό καλοκαίρι πάντως, παρά τα τεράστια προβλήματα στην ύδρευση λόγω της τραγικής χειμερινής περιόδου, κύλησε στο βαθμό του εφικτού ομαλά, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι όλα τα προβλήματα είχαν λυθεί ή ότι υπήρχε επάρκεια σε νερό.  Τώρα πάντως, φαίνεται πως τα προβλήματα είναι αναπόφευκτο να εμφανιστούν, αφού τα νέα δεδομένα είναι αρκετά δύσκολα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το φράγμα Αποσελέμη τροφοδοτούσε την ΔΕΥΑΗ με 200 κυβικά νερού την ώρα, μετά από παύση δύο μηνών, καθώς αυτές οι ποσότητες δεν έφθαναν στο Δήμο κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Λόγω της συγκεκριμένης μείωσης, η Δημόσια Επιχείρηση αναφέρει ότι είναι αρκετά πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας σε νερό, με πιθανότερες περιοχές να αντιμετωπίσουν θέμα, αυτές στο Κέντρο, αλλά και τις περιοχές περιφερειακά των οδών Παπανδρέου και Πλαστήρα.

Η ΔΕΥΑΗ παρακαλεί τους δημότες ειδικότερα των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και όλους τους δημότες γενικότερα να συνδράμουν το έργο της Επιχείρησης καταναλώνοντας με περίσκεψη και αποφεύγοντας την σπατάλη νερού.

ΟΑΚ

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Φώτης Καζάζης επισήμανε ότι έχει προγραμματισθεί να γίνεται τμηματική λειτουργία του φράγματος για την τροφοδοσία των δικτύων – ένα τριήμερο για κάθε μήνα. «Εμείς ως ΟΑΚ μεριμνούμε, προγραμματίζουμε και θα δώσουμε κάθε βοήθεια στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου, ώστε το πρόβλημα τροφοδοσίας του νερού να επιλυθεί.

Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια οι πηγές και οι γεωτρήσεις είχαν “ξεκουραστεί” και φέτος με το που χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, δημιουργήθηκε το πρόβλημα με την επάρκεια του νερού». Τα δύο προηγούμενα χρόνια ο υδροφόρος ορίζοντας αναπληρώθηκε επαρκώς, ενώ φέτος, σύμφωνα με τον κ. Καζάζη, «τα αποθέματα και την επάρκεια την εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο, γι’ αυτό και το Ηράκλειο δεν αντιμετώπισε όλο το καλοκαίρι κανένα πρόβλημα».

Σημαντική θα είναι η συνάντηση των στελεχών του ΟΑΚ με τα στελέχη της ΔΕΥΑΗ τον ερχόμενο μήνα για τον προγραμματισμό, με βάση και τις προβλέψεις για τις βροχοπτώσεις.

«Άμεσα εμείς ως οργανισμός, θα πραγματοποιήσουμε τοποθέτηση σωλήνων στη σήραγγα, ώστε, αν κατέβει κάποιο πλημμυρικό νερό, να μπορέσουμε ενισχύσουμε το φράγμα, τις ποσότητες νερού. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, και όπως έχω ενημερωθεί, φέτος θα υπάρξουν βροχοπτώσεις» δήλωσε. Αν όμως υπάρξει ανομβρία, το πρόβλημα θα υπάρχει και του χρόνου, το φράγμα δεν θα μπορέσει να ενισχύσει τα αποθέματα, ανέφερε ο κ. Καζάζης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει