Ο Οκτώβριος κρίνει την τύχη των συντάξεων

«ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΣΥ

188

Μη αναγκαίο κρίνεται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, καθώς υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (2019) χωρίς νέες μειώσεις. Στον προϋπολογισμό του 2019 παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. «Αφού έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα απολύτως τελικό και οριστικό συμπέρασμα» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο μέτρο, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 μπορεί να επιτευχθεί αντικειμενικά και χωρίς την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. ‘Αρα λοιπόν, αφού έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας, με βάση τα οποία θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα απολύτως τελικό και οριστικό συμπέρασμα για το συγκεκριμένο, θα κάνουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «εφόσον αποδειχθεί στις σχετικές συζητήσεις που θα γίνουν, ότι δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές για την επίτευξη του 3,5% τότε θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και στη βάση των προβλέψεων θα προχωρήσουμε».

Τον Οκτώβριο, στον προϋπολογισμό του 2019, «θα έχουμε τα δεδομένα» για την περικοπή ή μη των συντάξεων δήλωσε (ΕΡΤ1) με τη σειρά της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η ίδια επέμεινε στη ρητορική ότι «αποδεικνύεται ότι το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά».

Κατέληξε, τέλος, ότι «με το νέο ασφαλιστικό δεν έγιναν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Ο νόμος 4387 δεν μείωσε τις κύριες συντάξεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βελτιώθηκαν τα οικονομικά τους».

Την ίδια ώρα πάντως οι περικοπές άρχισαν από τις συντάξεις χηρείας, όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Η μείωση στις συντάξεις αυτές γίνεται μέσω περικοπής της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΕΝΔΙΣΥ, ο ΕΦΚΑ επανυπολογίζει τη σύνταξη των θανόντων και την ψαλιδίζει από τώρα, όχι μόνο κατά 18% που ορίζει ο νόμος αλλά κατά 30% ή και περισσότερο.

Όπως σημειώνεται, αντί να γίνει ο επανυπολογισμός στη μεταβίβαση των συντάξεων χηρείας από το 2019, όπως ορίζει ο νόμος, περικόπονται παρατύπως από τις 13/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου). Το θέμα αφορά περίπου 80.000 συνταξιούχους, οι οποίοι χάνουν συνολικά περί τα 175 εκατ. ευρώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει