“Έκοψαν τα πλοκάμια” των δουλεμπόρων

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕΣΩ ΚΡΗΤΗΣ
Το τελευταίο “πλοκάμι” λέει ότι εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

252

Το τρίτο και τελευταίο πλοκάμι του μεγαλύτερου διεθνικού εγκληματικού δικτύου που ευθύνεται για την παράνομη είσοδο αν όχι χιλιάδων,   τουλάχιστον εκατοντάδων αλλοδαπών από χώρες της βορείου Αφρικής στην Κρήτη, φέρεται να εξάρθρωσε το τμήμα οργανωμένου εγκλήματος της τοπικής ΕΛ.ΑΣ! Πρόκειται για την τελευταία, όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, εγκληματική οργάνωση που δρούσε ανεξέλεγκτα, θησαύριζε από τις … υπηρεσίες που παρείχε και αποτελούνταν από μέλη με διακριτούς ρόλους το καθένα.

Ο εντοπισμός, η συλλογή επιβαρυντικών στοιχείων σε βάρος τους (παρακολουθήσεις τηλεφώνων, πειστήρια και κυρίως αναγνωρίσεις) μέχρι και την έκδοση εντάλματος σύλληψης που εκτελέστηκε χθες, αποτέλεσαν τη δουλειά αρκετών μηνών, (αφορούσε της συνέχιση υπόθεσης με 30 λαθρομετανάστες πέρυσι τον Απρίλιο νότια του Ηρακλείου), η οποία όμως εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης που ξεκίνησε από τη συγκεκριμένη αστυνομική υπηρεσία πριν από περίπου τρία χρόνια.  Αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων Κρητικών, οι τρεις από την ευρύτερη περιοχή των Σφακίων, ο τέταρτος από ορεινό χωριό της Μεσσαράς με πλούσιο ποινικό παρελθόν, αλλά και τρεις Σύρους.

Και οι τρεις ομάδες που λειτουργούσαν στην Κρήτη είχαν ως κοινό τους παρονομαστή έναν Αιγύπτιο, σε βάρος του οποίου δρομολογείται η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης τις επόμενες ώρες. Οι έξι που συνελήφθησαν στη διάρκεια παράλληλων επιχειρήσεων στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων αναμένεται να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο και  Κρήτη. Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνησή τους.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου αναλάμβαναν τον εντοπισμό υπηκόων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια αφού τους συγκέντρωναν, τους επιβίβαζαν σε πλοία με τα οποία πραγματοποιούνταν αρχικώς η μεταφορά τους στα παράλια της νότιας Κρήτης..

Τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης αναλάμβαναν την εύρεση κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και κατάλληλων χώρων προσωρινής διαμονής (οικίες, αποθήκες κλπ) των μεταναστών που είχαν αφιχθεί από την Αίγυπτο ενώ μεριμνούσαν για τον εφοδιασμό πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων των μεταναστών που είχαν αφιχθεί από την Αίγυπτο.

Η τιμή για κάθε αλλοδαπό κυμαινόταν από 2,5 έως 5 χιλιάδες ευρώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει