ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Εξαγωγική ανάσα και επενδυτικό κενό

89

Με βραδύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης παραμένουν οι εξαγωγές, ενώ υπό πίεση βρίσκονται οι επενδύσεις. Ήταν  πάντως το έκτο διαδοχικό τρίμηνο, κατά το οποίο η οικονομία κινήθηκε με θετικό πρόσημο.

Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο και 1,8% σε ετήσια βάση.

Το πρώτο τρίμηνο είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% σε τριμηνιαία και 2,5% σε ετήσια βάση.

Υπό τις συνθήκες αυτές η ελληνική οικονομία εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης 2,15% συνολικα το πρώτο εξάμηνο.

Ο ρυθμός του 1,8% είναι οριακά χαμηλότερος από τον ετήσιο στόχο του 1,9%. «Βαρίδι» για ένα ακόμη τρίμηνο αποτελούν οι επενδύσεις καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2017.

Εκτός από την ανάπτυξη του 1,8% για το β’ τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ ανέβασε και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο στο +2,5%.

Αναλυτικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,9%. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%. Ειδικότερα οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Σε ετήσια βάση:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,3%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει