ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ο Γαβρόγλου ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του

186

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα το Υπουργείο Παιδείας  όλες τις αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι αλλαγές από το Υπουργείο αναμένεται να είναι σαρωτικές, ενώ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή του από άλλο μάθημα, κατάργηση της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου στη Θεωρητική Κατεύθυνση, δημιουργία τμημάτων υψηλής και χαμηλότερης ζήτησης, περιφερειακές εξετάσεις για την απόκτηση του αναβαθμισμένου απολυτηρίου και πλήρη αναμόρφωση της Γ’ Λυκείου.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, οι υποψήφιοι θα δηλώνουν από τη Β Λυκείου τις «πρώτες προτιμήσεις» τους, ώστε το Υπουργείο Παιδείας να έχει από νωρίς στα χέρια του τον «χάρτη» με τις πιο δημοφιλείς σχολές, αλλά και τις τάσεις που διαμορφώνονται ανά χρονιά.

Τα τμήματα των ΑΕΙ παράλληλα, με βάση αυτές, θα χωρίζονται σε τμήματα Α και Β με τα πρώτα να είναι εκείνα που έχουν τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων και τα δεύτερα τα τμήματα χαμηλής ζήτησης. Για την πρώτη κατηγορία τμημάτων αναμένεται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να διατηρηθούν ως έχουν σήμερα, με τέσσερα εξεταστέα μαθήματα ανά επιστημονική κατεύθυνση και με τη συμμετοχή του βαθμού του Απολυτηρίου κατά 10% στον τελικό βαθμό των υποψηφίων.

Στα τμήματα της κατηγορίας Β και ειδικά εκείνα που είναι πολύ χαμηλής ζήτησης, η εισαγωγή στα προγράμματά τους αναμένεται να γίνεται με το Απολυτήριο των υποψηφίων.

Η ηγεσία του Υπουργείου παράλληλα επιθυμεί την κατάργηση των Λατινικών από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι εξετάσεις για το αναβαθμισμένο απολυτήριο επιπρόσθετα θα γίνονται ανά νομό ή περιφέρεια και θα προηγούνται των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Θα είναι ενδοσχολικού τύπου εξετάσεις σε τέσσερα βασικά μαθήματα. Αλλαγές αναμένονται και για τη Γ’ Λυκείου, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει ως τάξη προπαρασκευαστικού έτους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σημειώνεται βέβαια ότι οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν σήμερα θα αφορούν τη σχολική χρονιά 2019 – 2020.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει