ΧΑΝΙΑ: ΕΔΕ για την πυρκαγιά στο Πολεμικό Μουσείο

103

Ενορκη διοικητή Εξέταση (ΕΔΕ) διενεργείται από το ΓΕΕΘΑ για την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τον περασμένο Ιούλιο το κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων, όπου στεγαζόταν παλαιότερα το Πολεμικό Μουσείο. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων.

Αυτά επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας στην ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης με θέμα «Αίτια και ευθύνη ολοσχερούς καταστροφής Πολεμικού Μουσείου Χανίων»

. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «η λειτουργία του Πολεμικού Μουσείου/Παραρτήματος Χανίων ανεστάλη το 2011, λόγω σοβαρών προβλημάτων στατικότητας του κτηρίου και εισροής όμβριων υδάτων στους εκθεσιακούς χώρους.  Λόγω της κατάστασης του κτηρίου, όλα τα εκθέματα μεταφέρθηκαν στην έδρα του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, για την ασφάλεια και τη συντήρησή τους, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα».

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι «την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς δεν υπήρχαν στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου κειμήλια, εκθέματα και αρχειακό υλικό, ούτε ήταν στελεχωμένο με προσωπικό».

Όπως εξηγεί ο υπουργός, «εξαιτίας της παλαιότητας του κτηρίου και της εισροής υδάτων από τη στέγη, εκρίθη αναγκαία και ορθά ενδεδειγμένη λύση η διακοπή ρευματοδότησης, για την αποτροπή λόγω βραχυκυκλώματος  ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείου, είχε πλήρως καθαρισθεί και αποψιλωθεί, με τη συνδρομή προσωπικού από την 5η ΤΑΞΠΖ». Όσον αφορά  τα θέματα ασφαλείας του Μουσείου, ο κ. Καμμένος σημειώνει πως αυτά «αντιμετωπίζονταν, μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων , οπότε η ΕΛ.ΑΣ. επιλαμβανόταν οποιουδήποτε περιστατικού ασφαλείας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει